Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite polița medicală. Care este prețul acesteia

  • 03 Ianuarie 16:27
Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite polița medicală. Care este prețul acesteia

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite, deja, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2023. Anunțul a fost făcut de Compania Națională de Asigurare Medicală.

Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului. Ei vor beneficia în continuare de facilități la plata primei în sumă fixă până în data de 31 martie 2023, scrie Bizlaw.md.

Mărimea acesteia variază de la 1.014 lei până la 4.056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana:

  • 1.014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
  • 1.622 lei, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
  • 2.028 lei, fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.
  • 4.056 lei. persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2023 este de 12.636 de lei. Această sumă va fi achitată doar de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație, până în data de 31 martie.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, băncile comerciale sau la ghișeele oficiilor poștale. În cazul plății prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relații cu beneficiarii al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie și este valabil până pe 31 decembrie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Wed
10
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Sun
12
Arhivă Radio Chișinău