Permisele de mic trafic, blocate la București (Adevărul)

  • 12 Iunie 2013 10:29

De câteva luni, consulatele din Moldova nu eliberează permise de mic trafic la frontieră, cu care putem călători pe teritoriul României, pe o rază de 50 de kilometri.

Solicitate de „Adevărul“, autoritățile române nu au comentat, deocamdată, blocajul, în timp ce experții vorbesc despre un dezinteres din partea potențialilor beneficiari. Permisele de mic trafic sunt neatractive pentru basarabeni, suțin experții, dar o arată și datele statistice. Dacă oficialii moldoveni și români vorbeau în urmă cu trei ani de 1,2 milioane de potențiali beneficiari, din 2010 au fost eliberate doar 60.000 de astfel de acte.

Guvernul va desemna astăzi mai mulți viceminiștri, scrie Adevărul.
Oficialii au recunoscut doar că aceștia vor fi din echipele politice ale miniștrilor, dar au evitat să spună exact câți din actualii adjuncți vor fi înlocuiți și de către cine anume. Dacă se va ține cont strict de această formulă, ar urma să fie înlocuiți 16 dintre actualii viceminiștri, care sunt de altă culoare politică decât șefii lor. E vorba de șase reprezentanți PL, un liberal „reformator“, cinci democrați, doi liberal-democrați și doi viceminiștri neafiliați politic.

La noapte, o mână de oameni vor retrăi drama unui popor încărcat în vagoane de vite și dus forțat în Siberia, amintește Adevărul.
Astăzi, doar câțiva bătrânei, plus alte câteva sute de persoane ceva mai conștiincioase vor comemora victimele regimului comunist totalitar. În cazul acestor urmași ai familiilor de țărani, preoți, învățători, funcționari,- elita Basarabiei interbelice, adevărul n-a triumfat nici după șapte decenii, subliniaza cotidianul. Pe an ce trece, ei rămân tot mai puțini, iar Republica Moldova, care a moștenit și o parte din ororile Uniunii Sovietice, continuă să-și bată joc de acești oropsiți ai sorții. O parte din vină pentru această atitudine o poartă judecătorii, care îi umilesc cu anii prin tribunale. Cel mai frumos „cadou“ pe care puteau să li-l facă autoritățile noastre democratice și proeuropeane a venit săptămâna trecută de la Curtea Constituțională, conchide Adevărul.

Unde s-au cheltuit cele 100 milioane de euro oferite de România? Se intreaba Timpul. RepublicaMoldova a utilizat doar 9 din cele 100 de milioane de euro, bani oferiți de România pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare regională, a declarat ministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Marcel Răducan. În rest, au fost pregătite proiecte care acum se află la București. Acestea vizează lucrări de reabilitare a unei școli, a unei grădinițe, și a două porțiuni de drum.

Autoritățile locale dau asigurări că nivelul apei în râul Prut nu s-a ridicat semnificativ în ultimele zile și, respectiv, nu există niciun pericol de inundații, scrie Timpul. Totuși, potrivit șefului de secție administrație publică din cadrul Consiliului raional Cahul, Dorina Boghian, deși nu au fost înregistrate inundații până la momentul actual, au fost deteriorate aproximativ 500 ha de terenuri de culturi în satul Brânza, din cauza ploilor si vântului.

Ziarul Național scrie că judecătorul Oleg Melniciuc, care în 2009 a fost printre magistrații care au emis sentințe pe numele participaților la protestele anticomuniste chiar în comisariatele de poliție, va deveni în cele din urmă președinte al Judecătoriei Râșcani din capitală, chiar dacă președintele Nicolae Timofti nu a dorit inițial să semneze un decret în acest sens. Parlamentul nu l-a susținut pe șeful statului în acest demers. Numele lui Melniciuc a fost implicat în mai multe dosare de rezonanță, în urma cărora bugetul de stat a fost prejudiciat cu milioane de lei, relevă Ziarul Național.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău