Permisele de conducere vor fi recunoscute reciproc între Rep. Moldova și Franța. Acordul a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău

  • 10 Iulie 13:17
Permisele de conducere vor fi recunoscute reciproc între Rep. Moldova și Franța. Acordul a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău

Permisele de conducere emise în Republica Moldova vor fi recunoscute în Franța. Un proiect de lege care prevede semnarea acordului dintre cele două țări privind preschimbarea reciprocă a permiselor a fost aprobat astăzi de către Guvern. Premierul Dorin Recean a comunicat în ședință că programul guvernamental „373” a reușit să atragă în Republcia Moldova investiții de două miliarde de lei și să ofere 1.000 de locuri de muncă, transmite Radio Chișinău.

Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și aprobarea semnării acordului încheiat între Guvernele Republicii Moldova și Republicii Franceze cu privire la preschimbrea reciprocă a permiselor de conducere. Autoritățile își propun astfel să simplifice procedurile pentru titularii documentelor eliberate în Republica Moldova sau Franța.

„Scopul acordului constă în simplificarea procedurii pentru titulatura de documente de conducere eliberate de autoritățile competente din Republica Moldova sau de autoritățile din Republica Franceză. Totodată, luând în considerare prevederile acordului, încheierea acestora va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale, iar cetățenii ambelor state vor beneficia de proceduri simplificate de conversiune a permiselor”, a explicat Adrian Efros.

De asemenea, în cadrul ședinței executivului au fost prezentate rezultatele programului „373”, iar premierul Dorin Recean a apreciat eficacitatea acestuia.

„Vreau să remarc succesul programului 373 de a atrage investiții. Avem deja peste 370 de companii, care prin acest proiect au atras 2 miliarde de lei de investiții, ceea ce înseamnă peste o mie de locuri noi de muncă create. Vreau să apreciez rezultatul și eficacitatea acestui program”, a spus Dorin Recean.

Un alt proiect aprobat de Guvern se referă la clasificarea situațiilor excepționale și a modului de acumulare și prezentare a informațiilor în domeniul protecției populației în caz de situații excepționale. 

Prezentul proiect este elaborate în scopul facilitării procesului de acordare a compensațiilor și ajutorului umanitar în situații excepționale, inclusiv agricultorilor afectați de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020. Respectiv, acordul proiectului menționat constă în stabilirea termenului de 90 de zile calendaristice pentru prezentarea de către organele centrale de specialitate, de autoritățile administrației publice locale, a informației cu privire la situațiile excepționale produse și consecințele acestora. Prevederile actuale nu prevăd astfel de termen, iar acest lucru duce la tergiversarea prezentării informațiilor și evident la întârzierea acordării suportului cetățenilor. Totodată, proiectul stabilește indicatorii aferenți noțiunii secetei ce vor preciza dacă starea climatică extremă seceta se clasifică drept o situație excepțională. Situațiilor excepționale produse până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și care  nu au fost raportate inspectoratului general pentru situații de urgență a Ministerului Afacerilor Interne, la fel, li se va aplica termenul de raportare de 90 de zile calendaristice”, a declarat Adrian Efros.

De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării angajamentului administrativ între Ministere de Interne din Rep. Moldova și Franța, privind cooperarea în domeniul securității pentru jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024.

Potrivit autorităților, aranjamentul respectiv va consolida relațiile dintre cele două state în domeniul securității, prin preluarea inclusivă a bunurilor practice de menținere a ordinii și securității publice, schimbului de experiență și de reacționare în situații de risc.        

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău