Pericol de fraudă prin substituirea datelor conturilor bancare

  • 23 Octombrie 2017 12:32
Pericol de fraudă prin substituirea datelor conturilor bancare

În Republica Moldova s-au intensificat cazurile de fraude informatice care țintesc agenții economici ce desfășoară activități de import al mărfurilor și materiei prime.

Potrivit unei atenționări a Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, hackerii infectează sistemele informatice ale companiilor cu programe malițioase ori lansează campanii de tip „Phishing” (colectare ilegală a datelor) și, ca urmare, obțin parolele la conturile de e-mail. Obținând aceste parole, are loc accesarea neautorizată și monitorizarea activă a cutiei poștale electronice. Astfel, hackerii citesc corespondența de afaceri purtată cu fabrici și uzine din străinătate, înlocuiesc copiile contractelor de prestare servicii și rechizitele bancare care se conțin în „invoice”-urile expediate de către companiile străine. Astfel determină importatorul din Republica Moldova să efectueze transferul bancar pe un cont care nu aparține companiei ce vinde marfa respectivă, dar pe contul deschis special în acest sens de către complicii hackerilor.

Banii transferați pe conturile substituite de către hackeri, ajungând la destinație, sunt imediat ridicați de către complicii acestora sau sunt transferați imediat prin intermediul serviciilor de „internet banking”, fapt ce duce la imposibilitatea blocării acestor mijloace financiare.

Pentru a preveni asemenea cazuri, poliția recomandă persoanelor să nu viziteze site-uri necunoscute, să nu acceseze link-uri sau fișiere incluse ca atașament la mesaje email cu origine incertă și să nu furnizeze informații personale sau de afaceri pe chat-uri publice sau forumuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău