Percheziții în șapte țări europene, sub coordonarea Europol, pentru combaterea postărilor de incitare la ură și violență

  • 03 Noiembrie 2020 14:43
Percheziții în șapte țări europene, sub coordonarea Europol, pentru combaterea postărilor de incitare la ură și violență

Polițiile din șapte state europene au lansat marți percheziții coordonate vizând combatarea conținuturilor online care incită la ură și violență, au informat agenția europeană Europol și procurorii germani, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În Germania, polițiștii au percheziționat 83 de apartamente și alte imobile pentru a confisca probe materiale precum telefoane și laptopuri.

Conform procurorilor, 96 de suspecți sunt interogați în legătură cu postări online cu conținut de ură.

Unul dintre suspecți este acuzat de comentarii antisemite, iar un altul că a insultat online o politiciană, au comunicat procurorii din landul Renania-Palatinat.

Raidurile fac parte dintr-un demers anual inițiat de procurorii germani, cărora li s-au alăturat în acest an, pentru prima dată, Italia, Franța, Grecia, Norvegia, Marea Britanie și Cehia, sub coordonarea Europol.

Raidurile de marți au în vizor postări online care promovează rasismul și xenofobia, a declarat un purtător de cuvânt al Europol.

Germania are una din cele mai aspre legislații din lume în ce privește defăimarea, incitarea la comiterea de infracțiuni și amenințări cu violența, pentru negarea Holocaustului sau incitare la ură împotriva minorităților fiind prevăzute pedepse cu închisoare.

O lege germană în vigoare din 2018 prevede ca rețelele sociale să șteargă sau să blocheze conținuturile cu caracter penal evident în termen de 24 de ore de la primirea unei plângeri, în caz contrar fiind pasibile de o amendă substanțială.

Legea a fost monitorizată îndeaproape în contextul creșterii îngrijorărilor la nivel global în ce privește postările care incită la ură, dar ea a avut un impact limitat în Germania și nu reușit să pună capăt discursului online de ură, acuzat că a alimentat un val de atacuri rasiste anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău