Pentru vizita de la Iași, Papa Francisc va folosi un papamobil fabricat în România

  • 26 Martie 2019 18:14
Pentru vizita de la Iași, Papa Francisc va folosi un papamobil fabricat în România

Primarul Iașului Mihai Chirica a declarat marți, într-o conferință de presă, că, în timpul vizitei sale la Iași, Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România, iar pentru a asigura ordinea, municipalitatea va amplasa în zona centrală cinci kilometri de gard de protecție.

"Tot ceea ce ne dorim e să transmitem mesajul că Iașul și România sunt vizibile ca elemente de identitate. Voi face o dezvăluire, papamobilul va fi românesc. Este promisiunea grupului Dacia Renault, care deja lucrează la cele două papamobil cu ajutorul cărora Papa Francisc va vizita România", a spus Mihai Chirica în conferința de presă organizată de Dieceza Romano Catolică Iași.

Potrivit primarului, pentru pelerinii care vor veni pe 1 iunie la Iași pentru a-l întâlni pe Papa Francisc vor fi puse la dispoziție 150 de autobuze de la Compania de Transport Public, care vor circula pe un traseu special.

"Fiecare parohie va avea un cod de culoare și va ști unde trebuie să ajungă. Vom încerca să ținem controlul celor care vor fi acolo. Cei care cred că vom fi exagerați, nu vom fi exagerați. Toate forțele de ordine și de pază vor participa la eveniment. Nu știu care va fi efectivul lor. Estimăm că vor fi aproape cinci kilometri de gard de protecție. Nu s-a mai întâmplat vreodată așa ceva și, dacă nu există garduri în tot Inspectoratul Jandarmeriei Române, le vom găsi. Avem primele 400 garduri deja fabricate, mai împrumutăm, căutăm și în alte zone din Europa. Este o vizită importantă și trebuie luate toate măsurile de siguranță", a afirmat Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că zona centrală a Iașului va fi închisă în ziua în care Papa va vizita orașul, traseele pentru transportul public local vor fi reorganizate, vor fi trasee speciale între Gară și Palatul Culturii. Autoritățile locale vor închide Splaiul Bahlui, pe ambele maluri, între zona Podul de Piatră până la Podul Sfântul Ioan.

Accesul în zona centrală va fi controlat, nu se va pătrunde cu obiecte contondente, umbrele, sticle sau lichide. De asemenea, va fi organizată o zonă de camping pentru cei care vor dori să stea în Iași mai mult timp și nu au mai găsit locuri de cazare. Totodată, vor fi înființate și centre de informare atât în interiorul orașului, cât și în exterior.

Papa le va vorbi credincioșilor de pe o scenă de peste 50 de metri care va fi amplasată în fața Palatului Culturii, în fața statuii lui Ștefan cel Mare. În fața scenei vor fi scaunele pe care vor sta o parte dintre invitați. Pelerinii din țară și din străinătate vor fi împărțiți în opt zone, iar în tot orașul vor fi amplasate ecrane panoramice.

Papa Francisc va efectua o vizită în România între 31 mai și 2 iunie 2019, sub genericul "Să mergem împreună".

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Episcopiei Romano Catolice Iași, în după-amiaza zilei de 1 iunie, Papa Francisc va sosi cu elicopterul pe Aeroportul Internațional Iași. La ora 17,25 va vizita catedrala "Sfânta Fecioara Maria Regină", după care va avea întâlnirea mariană cu tinerii și cu familiile pe platforma din fața Palatului Culturii. Aici, Papa Francisc va ține un discurs, după care, la ora 19,00, va pleca cu avionul spre București.

"Sărbătoarea întâlnirii cu Sfântul Părinte de la Iași va fi trăită sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, iar toți credincioșii care vor participa vor avea bucuria de a se ruga Maicii Sfinte împreună cu Papa Francisc. Protagoniștii întâlnirii cu Sfântul Părinte vor fi tinerii și familiile, către care se va îndrepta și mesajul special al urmașului sfântului Petru", susțin reprezentanții Episcopiei Romano Catolice Iași.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău