Pentru recensământul populației și locuințelor din acest an sunt alocați peste 329 milioane de lei

  • 12 Martie 14:46
Pentru recensământul populației și locuințelor din acest an sunt alocați peste 329 milioane de lei

Recensământul populației și locuințelor din acest an, va fi realizat, în premieră, pe tablete, cu aplicarea unor metode moderne de colectare a datelor despre populație și locuințe, iar de la bugetul de stat în acest scop sunt prevăzuți peste 329 de milioane de lei. Detalii despre recensământul național care va avea loc în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 au fost oferite astăzi în cadrul unor audieri în Parlament cu participarea conducerii Biroului Național de Statistică (BNS), transmite Radio Chișinău.

Directorul General al BNS, Oleg Cara, a anunțat că recensământul populației și locuințelor din acest an va fi realizat cu metode inovatoare și cu sprijinul extins al partenerilor internaționali. În opinia sa, acest lucru va permite o colectare mai eficientă și precisă a datelor pe o perioadă de trei luni, în comparație cu durata de două săptămâni a recensământului din 2014.

„Realizarea colectării datelor va fi în mod direct prin intervievarea persoanelor. De asemenea, vor fi utilizate echipamente electronice și anume tabletele pentru colectarea datelor -  o activitate în premieră. Un accent sporit se face pe asigurarea confidențialității și protecția datelor cu caracter personal, iar obiectul de recenzare principal este populația cu reședința obișnuită, adică persoanele care au domiciliul în Rep. Moldova și se află pe teritoriu într-o perioadă de 12 luni. Cu excepția părții stângi a Nistrului, tot teritoriul Rep. Moldova a fost divizat în 7.562 de sectoare de recensământ, care vor fi alocate recenzorilor supervizori. De la bugetul de stat sunt prevăzuți 329,2 milioane de lei, în implementare este și un proiect finanțat de către UE și fondul național pentru populație în valoare de circa peste 2 milioane de euro. De asemenea, printre  partenerii care finanțează recensământul și susțin recensământul sunt Agențiile ONU și guvernele altor state ca Elveția, România și alte state”, a declarat Oleg Cara.

Președinta Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh a subliniat că recensământul de acum 10 ani nu a adus nicio plusvaloare în strategiile de dezvoltare, de aceea, exercițiul din acest an trebuie să fie mai precis și mai util pentru dezvoltarea regională și locală.       

Frica noastră cea mai mare este ca noi să nu repetăm ceea ce s-a întâmplat în 2014. Noi până în ziua de astăzi în foarte multe localități nu cunoaștem care este cifra exactă care trebuie să stea la baza proceselor ce au loc în cadrul autorităților publice locale și aici vorbim de: impozitare, venituri proprii, transferuri de la bugetul de stat și proiecte investiționale. Este foarte greu astăzi să ai o evidență clară a fluctuației - noi nu putem să oprim fluctuația cetățenilor, cei care migrează la munci sezoniere sau pleacă în concedii, studii, ospeții și alt gen de activități, pentru că este un drept al cetățeanului de a se deplasa nu doar în interiorul țării, dar și în afară”, a explicat  Larisa Voloh.

Rezultatele finale al recensământului din 2024 vor fi publicate timp de 18 luni, către finele anului 2025.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară o dată la zece ani, în conformitate cu recomandările internaționale. Ultimul recensământ în Rep. Moldova a fost realizat în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău