Pentru prima dată în ultimele două luni, a fost atestată o scădere a infectărilor zilnice de Covid-19 la mai puțin de 1000 de cazuri. Ritmul de vaccinare a încetinit
-
17 Noiembrie 2021 12:05
În Rep. Moldova, pentru prima dată în ultimele două luni, a fost atestată o scădere a infectărilor zilnice de Covid-19 la mai puțin de 1000 de cazuri.
Toate regiunile, cu excepția celei transnistrene, au ieșit de sub alerta „cod roșu” de COVID-19.
Autoritățile din sănătate spun că și situația din spitale este ușor mai bună. În prezent, rămân spitalizați 2383 de pacienți infectați, 38 de pacienți sunt intubați.
Datele privind imunizarea anti-COVID-19 nu sunt la fel de optimiste. În ultimele șapte zile, au fost administrate peste 21 de mii de doze, o scădere cu 20 la sută comparativ cu săptămâna precedentă.
„Constatăm o încetinire a ritmului de imunizare. Vaccinarea rămâne strategia cheie și pentru perioada următoare. În pofida faptului că înregistrăm o dinamică pozitivă a procesului epidemiologic, e foarte important să menținem și să accelerăm ritmul de imunizare al populației, ca să schimbăm strategia de la tratament la prevenție”, a declarat secretarul de stat, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă.
Deși s-a decis extinderea vaccinării cu doza a treia pentru anumite categorii de populație, există încă neclarități tehnice la punerea în practică a acestui proces.
„Comitetul național de experți în domeniul imunizării examinează practicile internaționale, ca schemele de vaccinare ce vor fi propuse și persoanele propuse să corespundă cu practicile aplicate în alte țări. Prioritatea rămâne imunizarea persoanelor cu primele doze, la nivel de 70 %. Pentru doza treia vom merge etapizat: în primul rând vor fi eligibili lucrătorii medicali și alte categorii de persoane care intră în contact cu cei bolnavi de COVID, persoanele vârstnice și cele cu comorbidități. La ora actuală nu intenționăm să administrăm doza trei pentru populația generală, dacă ne referim la adulți sănătoși”, a adăugat Svetlana Nicolaescu.