Pentru prima dată în istorie, UE importă mai multe gaze naturale din SUA decât din Rusia
-
04 Iulie 2022 14:28
Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană a importat în luna iunie mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite decât gaz prin conducte din Rusia, în condițiile în care Moscova a redus aprovizionarea Europei la începutul acestei luni, a declarat joia trecută Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), transmite CaleaEuropeana.ro.
“Recentele reduceri abrupte ale fluxurilor de gaze naturale ale Rusiei către UE înseamnă că aceasta este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz prin GNL din SUA decât prin conducte din Rusia”, a scris astăzi Birol pe Twitter, distribuind o analiză a AIE, potrivit sursei citate.
“Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a se pregăti pentru o iarnă grea”, a adăugat șeful agenției cu sediul la Paris.
Rusia a amenințat cu întreruperi ale livrărilor de gaze către Europa prin conductele deja existente în contextul sancțiunilor occidentale împotriva sa, adoptată de Uniunea Europeană ca răspuns la agresiunea militară neprovocată a Moscovei în Ucraina.
Deși nu a inclus gazul rusesc în cele șase pachete de măsuri restrictive, ci doar cărbunele și petrolul, Uniunea Europeană a accelerat procesul său de diversificare a aprovizionării cu energie pentru a reduce dependența de gazul din Rusia.
Astfel, Comisia Europeană a anunțat recent că în luna iulie va prezenta un plan care să ajute statele UE să facă față unor noi întreruperi ale livrărilor de gaz rusesc, iar statele membre au adoptat definitiv regulamentul potrivit căruia capacitățile de stocare a gazelor în UE vor fi pline înainte de sezonul de iarnă.
Printre soluțiile alternative se află creșterea livrărilor de gaz natural lichefiat din SUA, un memorandum de înțelegere cu Israel și Egipt pentru furnizarea gaz natural lichefiat , dar creșterea livrărilor de gaze din Norvegia și Azerbaidjan.
Importul major de GNL din SUA este posibilă după ce președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene au parafat în luna martie un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc prin care SUA vor majora livrările de gaz natural lichefiat către UE.