Pentru prima dată după opt ani în R. Moldova va fi organizat un exit-poll. Cât va costa acesta?
-
31 Octombrie 2019 13:26
Pentru prima dată după 8 ani în Republica Moldova va fi organizat un exit-poll, adică sondaj la ieșirea din secțiile de votare, la turul doi de scrutin pentru alegerile din municipiul Chișinău. Exit-poll-ul va fi organizat de două instituții sociologice la comanda unei companii de consultanță politică.
Ultimul sondaj de tip exit-poll a fost realizat în Republica Moldova la alegerile locale din 2011. Din cauză că a arătat rezultate total diferite de cele ale scrutinului și cercetări anterioare de acest gen au fost diferite de rezultatul votului, până acum nu au mai fost organizate exit-poll-uri.
Directorul companiei Poliexepert, care a comandat și finanțează acest exercițiu, Igor Volnițchi, susține însă că a este necesară reluarea acestui tip de sondaje întrucât sunt parte a dezvoltării unei societăți democratice.
S-a creat o situație când de prea mult timp nu prea se avea încredere în acest exercițiu democratic. Noi am considerat că a venit timpul să-l reabilităm. Poate a venit timpul să depășim această fobie și să înțelegem că un eșec nu trebuie să marcheze dezvoltarea democratică a unei țări pentru decenii înainte, a spus Igor Volnițchi.
Exitpoll-ul care va costa aproape 400 de mii de lei, va fi realizat în 67 de secții de votare din municipiul Chișinău, iar organizatorii spun că vor fi intervievate aproximativ 7-8 mii de persoane.
Directorul companiei sociologice IMAS, Doru Petruți a dat asigurări că sondajele vor respecta anonimatul intervievaților și a menționat că datele exit-poll vor oferi mai multe detalii despre preferințele alegătorilor decât cele oficiale furnizate de Comisia Electorală Centrală.
În primul rând ne poate arăta care au fost categoriile socio-demografice care au susținut mai mult sau mai puțin un candidat. O să știm care au fost preferințele femeilor, o să știm preferințele tinerilor, ale vârstnicilor, o să știm cum au votat în funcție de limba în care preferă să comunice în familie. Cel mai important, cel puțin din punct de vedere sociologic, vom ști care au fost motivațiile de vot pentru un candidat sau altul, a menționat Doru Petruți.
Primul exit-poll a fost realizat în Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2005. Ultimul sondaj de acest tip a fost organizat la primul tur de scrutin al alegerilor locale din 2011 în Chișinău. Atunci, sondajul la ieșirea din secțiile de votare îl dădea pe Dorin Chirtoacă drept învingător din primul tur. Rezultatele alegerilor au fost diferite, Dorin Chirtoacăfiind devansat de Igor Dodon în primul tur de alegeri.