Pentru prima dată după 10 ani, nave de luptă din Rusia și NATO vor participa împreună la un exercițiu multinațional
-
10 Decembrie 2020 16:45
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat, pe 10.12.2020, că forțe și mijloace din compunerea flotei vor participa la exercițiul multinațional AMAN-2021, care va fi efectuat în luna februarie, în apele teritoriale ale Pakistanului. La acesta vor fi reprezentate Forțele Navale din 30 de țări, inclusiv din state membre NATO, notează defenseromania.ro
,,La Sevastopol, s-a desfășurat, în regim online, o conferință de planificare pentru participarea Forțelor Navale ale Federației Ruse la exercițiul internațional AMAN-2021, care va fi executat în acvatoriul portului pakistanez Karachi (Marea Arabiei). Inițiatorii elaborării acțiunilor comune au fost reprezentanții Forțelor Navale ale Republicii Islamice Pakistan, pe teritoriul căruia va avea loc exercițiul internațional”, se arată în comunicatul de presă al flotei, preluat de agenția Tass.
Peste 30 de țări și-au confirmat participarea la exercițiu, dintre care aproximativ 10 vor fi reprezentate de structuri navale, iar restul de observatori oficiali. Pe lângă navele pakistaneze și ruse, la exercițiu vor mai fi prezente Forțele Navale din SUA, Marea Britanie, China, Japonia, Turcia, Filipine, Sri Lanka, Indonezia și Malaezia.
,,Participarea la un exercițiu comun a navelor rusești și a celor din state membre NATO va avea loc, pentru prima dată, după 10 ani de la finalizarea exercițiului anterior Bold monarch-2011, desfășurat în largul coastelor Spaniei”, au remarcat reprezentanții FRMN.
Aceștia au precizat că Forțele Navale ale Federației Ruse vor fi reprezentate la exercițiu de forțe și mijloace ale FRMN. Contingentul rus va include o subunitate de infanterie marină, un detașament de deminare, o fregată, o navă de patrulare și un remorcher de salvare.
Potrivit datelor prezentate de FRMN, scopurile exercițiului AMAN-2021 vizează consolidarea și dezvoltarea cooperării militare dintre țările participante, în interesul asigurării securității și stabilității pe mare, precum și realizarea unui schimb de experiență între marinari pentru respingerea amenințărilor reprezentate de pirateria maritimă, în zonele de transport maritim intens.
Comentariul autorului: Participarea comună la un exercițiu multinațional de o asemenea anvergură reprezintă un lucru pozitiv, dar nu poate fi interpretat ca un semnal de îmbunătățire a relațiilor dintre Rusia și NATO.
Sursa: defenseromania.ro