Pentru munca în condiții deosebite cetățenii ar putea ieși la pensie mai devreme

  • 06 Ianuarie 2018 10:37
Pentru munca în condiții deosebite cetățenii ar putea ieși la pensie mai devreme

Persoanele care au muncit cel puțin zece ani în condiții de muncă deosebite vor putea ieși la pensie cu cinci ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Cei care au activat 15 ani în condiții deosebite vor avea dreptul la pensie cu 7 ani și jumătate mai devreme.

Pentru 20 de ani și mai mult de muncă în condiții deosebite, persoanele vor ieși la pensie cu 10 ani mai devreme. Prevederile se conțin în Legea privind modificarea sistemului public de pensie, care a fost publicată în Monitorul Oficial, ediția din 5 ianuarie, transmite IPN.

Lista locurilor de muncă pentru care se acordă pensie pentru limită de vârstă în condiții avantajoase urmează să fie aprobată de către Guvern. Pe portalul particip.gov.md a fost publicat proiectul hotărârii, care spune că vor avea dreptul de pensionare anticipată cei care muncesc în subterane, la fabricarea cimentului, a sticlei și a articolelor din sticlă, la prelucrarea metalelor, activități cu plumb, în industria electrotehnică, chimică, cei care lucrează sub apă și tăietorii țevilor de gaze.

Dreptul se pensionare anticipată este prevăzut și pentru cei antrenați la fabricarea produselor farmaceutice, pentru lăcătușii care repară materialul rulant al transportului feroviar, pentru personalul medical care activează în laboratoarele și secțiile de medicină nucleară, radiologică, medicii cabinetelor angiografioe și Roentgen, sudorii și electro-sudorii. Lista cuprinde 64 de poziții, numărul locurilor de muncă în condiții speciale este estimat la 1684 de unități.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în perioada 2014-2016 pensii în condiții avantajoase au fost acordate pentru 164 de persoane.

În Republica Moldova vârsta standard de pensionare, conform reformei sistemului de pensii (aplicate din 1 ianuarie 2017) este de 63 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cu confirmarea unui stagiu de cotizare de 34 de ani. Vârsta de pensionare, care până la reformă era mai mică și diferită pentru femei și bărbați,  crește gradual. Pentru bărbați crește cu 4 luni anual și va ajunge la 65 de ani către  1 ianuarie 2019. Iar pentru femei crește cu 6 luni anual și va ajunge la 65 de ani către 1 iulie 2028.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău