Pentru Iran, embargoul ONU asupra armelor este ridicat (minister)

  • 18 Octombrie 2020 09:29
 Pentru Iran, embargoul ONU asupra armelor este ridicat (minister)

Iranul a declarat duminica aceasta că embargoul ONU asupra armelor vizând Teheranul a expirat, în termenii acordului internațional privind programul nuclear al Republicii Islamice și Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate, notează AFP, preluat de Agerpres.

"Cu începere de astăzi, toate restricțiile privind transferul de arme, activități legate și servicii financiare cu destinația și provenind din Republica Islamică Iran sunt toate ridicate automat", a indicat Ministerul de Externe de la Teheran într-un comunicat.

În termenii acordului internațional privind programul nuclear iranian, embargoul interzicând în special vânzarea de arme și echipament militar greu Teheranului urma să expire la 18 octombrie.

"Republica Islamică Iran își poate procura, în consecință, armele și echipamentele necesare din orice sursă, fără nicio restricție legală și numai pe baza nevoilor sale defensive", a adăugat textul publicat de minister.

În septembrie, Moscova a confirmat dorința sa de a dezvolta cooperarea sa militară cu Teheranul imediat după ridicarea embargoului, iar China nu își ascunde nici ea intenția de a vinde arme Iranului după 18 octombrie.

Potrivit comunicatului diplomației de la Teheran, Republica Islamică "poate, de asemenea, exporta armament defensiv pe baza propriilor politici".

În august, Statele Unite au eșuat în încercarea de a determina Consiliul de Securitate să prelungească acest embargo și să restabilească sancțiunile internaționale împotriva Iranului ridicate în termenii pactului.

Ministerul iranian a salutat duminică "o zi memorabilă pentru comunitatea internațională", adăugând că lumea a fost alături de Teheran, "sfidând eforturile regimului american".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău