Pentru ce se cheltuie taxele din „fondul clasei”?
-
10 Septembrie 2016 01:35
O serie de controale inopinante vor fi efectuate în cadrul instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău în luna septembrie.
Acțiunea vine ca reacție la o serie de plângeri parvenite din partea părinților, dar și ca urmare a unor reportaje în mass media legate de cazuri de colectarea ilicită a unor taxe școlare. Potrivit reprezentanților Ministerului Educaței, în cadrul controalelor urmează să fie verificat modul în care funcționează asociațiile de părinți și transparența în gestionarea bugetului instituțiilor de învățământ.
Colectarea de bani pentru așa numitul fond al clasei sau cel al școlii este ilegală, iar legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 7 ani de închisoare pentru aceste acte de corupție, a menționat în cadrul unui briefing de presă ministrul Educației, Corina Fusu. Potrivit unei dispoziții semnate de către aceasta, în luna septembrie vor fi efectuate controale inopinante la școlile și liceele din municipiul Chișinău, de unde au parvenit cele mai multe plângeri, iar părinții care au sesizat acte de corupție pot să depună plângeri.
Potrivit Corinei Fusu, cele mai multe cazuri de colectare a taxelor ilicite sunt pentru procurarea de manuale, alimentație, sau programul prelungit al elevilor pentru care se percep taxe de la 50 la 2.000 de lei.
Dacă în mediul rural taxele adunate pentru fondul clase sunt neînsemnate, la oraș, recunosc părinții, acestea ajung și până la câteva sute de lei pe lună.
Natalia Vrânceanu din satul Cojușna, raionul Strășeni, spune că la instituția în care învață baiatul ei nu există un fond al gimnaziului, iar în fondul clasei fiecare părinte plătește anual 100-150 de lei, bani care sunt folosiți pentru procurarea unor materiale didactitice suplimentare necesare și care să înlesnească procesul de învățământ.
”Noi suntem de acord pentru că asta este realitatea, nu putem opri procesul de studii pentru copil. Adăugător se procură fișe, hârtie A4, se cheltuie pentru xerox. Toate sunt cheltuieli legate de ore. Eu sunt la curent cu tot unde merg acești bani. Se adună toate bonurile”, a declarat Natalia Vrânceanu.
Situația pare a fi însă cu totul diferită în cazul părinților cu copii înscriși la școli și licee în Chișinău, unde fondul clasei în unele instituții depășeste 250 de lei lunar.