Pentru catolicii din Chișinău, în Ajunul Crăciunului, vor fi oficiate două liturghii

  • 24 Decembrie 2021 10:41
Pentru catolicii din Chișinău, în Ajunul Crăciunului, vor fi oficiate două liturghii

La Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din capitală, în Ajunul Crăciunului vor fi oficiate două liturghii solemne și nu una, cum se făcea în mod tradițional. S-a decis astfel pentru a evita aglomerațiile pe timp de pandemie. Ca și anul trecut, credincioșii nu își vor împărți în parohii „oplatka”, pâinea nedospită oferită tradițional de Crăciun.

„Ca și anul trecut suntem preocupați să păstrăm toate regulile în ceea ce privește evitarea infectării cu acest virus. Și, în acest sens, am inițiat acolo unde era mai necesar mai multe slujbe religioase. Bunăoară, astăzi aici, la Chișinău, dacă în mod tradițional era o singură liturghie solemnă în ajunul Crăciunului,la ora 20.00, astăzi vor fi două. Una va fi la ora 17.00 și la această liturghie invităm vorbitorii de limbă română și engleză, va fi o liturghie mixtă în două limbi. La ora 20.00, chemăm comunitatea mai mare, vorbitorii de limbă rusă și poloneză”, a menționat pentru IPN Anton Coșa, Episcop Romano-Catolic de Chișinău.

În alte parohii din țară se păstrează deocamdată o singură liturghie. Însă, la Chișinău, numărul catolicilor este mai mare. Și pentru că este frig și nu se știe dacă oamenii vor rezista afară, s-a decis să se mai oficieze o liturghie. Astfel va fi evitată înghesuiala, oamenii vor putea păstra distanța. „oplatka”, acea pâine binecuvântată, după tradiția poloneză mai ales, va fi împărțită numai în familie.


În Republica Moldova, sunt circa 20 de mii de catolici care sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. La liturghia din Ajun, chiar la început, episcopul așează statuia pruncului Isus în ieslea improvizată în biserică, pentru a reprezenta momentul Nașterii Mântuitorului. Este o tradiție veche, italiană, de la Sfântul Francisc. Se amenajează un fel de grajd, în care s-a născut Isus, cu paie și fân, cu statui, care îi reprezintă pe Iosif, Maria, cu păstori, oițe, îngeri, cu trei cămile și cei trei magi de la Răsărit.

Trăind în aceste vremuri de pandemie, avem impresia că suntem și noi asemenea celor care locuiesc „în ținutul morții”, în întunericul nesiguranței și al fricii pentru ziua de mâine, pentru propria sănătate și a celor din jur. Însă evenimentul Nașterii Mântuitorului este momentul propice pentru a ne reînnoi speranța, menționează Preasfințitul Anton Coșa. Episcopul ne îndeamnă să ne lăsăm „reînnoiți de întruparea Fiului lui Dumnezeu, de venirea sa printre noi ca Emanuel – Dumnezeu-cu-noi – pentru a fi cu adevărat făpturi noi în Cristos, trecând de la frică la bucurie, de la deznădejde la speranță, din întuneric la lumină”.

„Și dacă vom merge împreună pe drumul sinodal, în măsura în care ne vom da seama pe parcurs că suntem cu toții frați și surori, copii ai lui Dumnezeu, vom experimenta acea bucurie sfântă, supranaturală, care este rod al virtuților teologale – credința, speranța și iubirea – bucurie ce întrece orice altă satisfacție vremelnică legată de tradiții și obiceiuri locale. Doar această bucurie va rămâne în sufletele noastre și va aduce rod. Toate celelalte vor trece și poate că vor lăsa chiar amărăciune în inimile noastre. Vă invit, dragi creștini, ca, asemenea păstorilor, să vestim și noi tuturor că Domnul Cristos a venit între noi pentru a ne face pe toți copiii lui Dumnezeu”, menționează Preasfințitul Anton Coșa într-o adresare către creștini.

În Republica Moldova sunt înregistrate 20 de biserici catolice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău