Pentru a pune capăt „fenomenului Șor” și nu doar partidului pe care l-a fondat, e nevoie ca reforma sistemului judecătoresc să fie dusă până la capăt (Revista presei)

  • 22 Iunie 2023 09:50
Pentru a pune capăt „fenomenului Șor” și nu doar partidului pe care l-a fondat, e nevoie ca reforma sistemului judecătoresc să fie dusă până la capăt (Revista presei)

Premierii și președinții parlamentelor din cele două state românești, FRONT COMUN pentru integrarea europeană a R. Moldova, titrează Ziarul Național. Publicația dedică mai multe articole acestei vizite. România finanțează 58 de proiecte în cadrul programului „Satul European”, mai informează ziarul. Maia Sandu, afirma după întrevederea cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă: că ,,România ne ajută să ne modernizam localitățile".

Șor a angajat „o companie internațională” ca să selecteze conducerea Găgăuziei. Niciun cuvânt despre sursa finanțării, scrie Newsmaker. Potrivit publicației, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, cheamă moldovenii din țară, dar și de peste hotare, să facă parte din conducerea Găgăuziei. Politicianul spune că viitorii membri ai Comitetului Executiv al autonomiei vor fi aleși pe principiul meritocrației, de o „companie internațională” specializată în selectarea cadrelor. Șor nu a precizat, însă, din ce bani au fost angajați reprezentanții companiei la care face trimitere și nici despre ce companie internațională este vorba. 

Pentru a pune capăt „fenomenului Șor” și nu doar partidului pe care l-a fondat, e nevoie ca reforma sistemului judecătoresc să fie dusă până la capăt, scrie Vitalie Ciobanu în articolul său din europaliberă.org. E nevoie ca ceilalți oligarhi fugari, aflați ca și Șor pe listele de sancțiuni occidentale, să-și cunoască sentința definitivă și mai ales să fie curmată influența Rusiei, a „valorilor” pe care aceasta le propagă, subliniază publicistul. Condamnarea lui Șor și interzicerea partidului său nu va „dezumfla” mitul salvatorului, atâta timp cât statul nu va ridica bunăstarea cetățenilor, încurajând munca onestă, și până când nu vor fi restaurate în deplina lor claritate principiile morale, conchide editorialistul Europei libere.

Anticorupție se referă astăzi la milionarii din consiliul de supraveghere al BNM. La sfârșitul lunii iulie curent expiră mandatul de șapte ani al celor patru membri ai Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale (BNM), numiți de Parlament în anul 2016. Învestiți cu funcția de „paznici ai sistemului bancar” de un legislativ condus de democrați, aceștia au reușit să adune indemnizații cu șase zero-uri în timpul activității în principala instituție bancară a țării. Retribuțiile acestora, care sunt stabilite în „interiorul familiei” cu o majoritate simplă de voturi, întrec scandaloasele salarii ale conducerii agențiilor de stat, totodată fiind de câteva ori mai mari decât cele ale primelor persoane în stat, respectiv și agitația în jurul acestor „poziții de aur” este una crescută. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat pentru Anticoruptie.md că de această dată nu va fi organizat un concurs public, iar candidaturile potențialilor membri sunt deja analizate în Parlament, ceea ce mărește în progresie geometrică și volumetrică suspansul. Totuși, Marian consideră inoportună vreo modificare la capitolul remunerare, atâta timp cât „paznicii leului moldovenesc” nu sunt plătiți din bugetul de stat, ci din sursele BNM.

MM În ediția Ziarului de Gardă la rubrica DOSAR citiți despre „Lupta unei bunici cu sistemul medical și cel judiciar, pentru a afla adevărul despre decesul nepoatei sale pe patul de spital”. La mai bine de patru ani de la decesul copilei, bunica acesteia continuă să înfrunte concomitent sistemul medical și pe cel judiciar și nu încetează să spere că-i va reuși să facă dreptate în cazul morții nepoatei sale. „În fiecare zi, dimineața și seara, sunt la cimitir”, spune femeia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău