Pentru a promova o cultură în domeniul securității în muncă este nevoie de un program național, opinii
-
29 Aprilie 2023 13:35
Situația în domeniul securității și sănătății la locul de muncă este destul de gravă. Pentru a promova o cultură în acest domeniu este necesară elaborarea și adoptarea unui Program național în domeniul securității și sănătății în muncă. Este important periodic să evaluăm starea de securitate a muncii ca să înțelegem la ce nivel ne găsim. Opinii în acest sens au fost exprimate de participanții unei mese rotunde cu genericul: „Munca în condiții sigure și sănătoase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă”, transmite IPN.
Igor Ciloci, șef adjunct al Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a menționat că securitatea și sănătatea în muncă este un indicator al calității vieții și indicatorul respectiv se obține printr-un set de măsuri care urmăresc asigurarea celor mai bune condiții de lucru, integrității psihice și fizice a salariatului. Acest set de instrumente trebuie să poarte un caracter național și să fie revărsat într-o abordare radicală, printr-un program național dedicat domeniului muncii. Ministerul Muncii și Protecției Sociale elaborează un program național în domeniul raporturilor de muncă, cu o componentă dedicată sporirii nivelului de securitate și sănătate în muncă.
„Ministerul Muncii și Protecției Sociale la momentul actual înțelege că orice accident la locul de muncă este îngrijorător și poartă consecințe în primul rând pentru însăși salariatul accidentat care își pierde veniturile, mai grav pentru salariatul decedat, și are repercusiune asupra familiei. Accidentele de muncă au repercusiuni și asupra societății în sensul în care societatea își pierde încrederea că este posibil crearea unui sistem eficient de securitate și sănătate în muncă”, a afirmat șef adjunct al Direcției.
Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a declarat că deși Republica Moldova până la momentul actual a transpus mai multe directive ale Uniunii Europene în domeniul securității și sănătății în muncă, avem încă mult de muncit pentru a crea un cadrul legal care ar garanta pe deplin securitatea și sănătatea la locul de muncă și pentru a asigura implementarea în practică a acestuia. „Suntem convinși că prin intermediul parteneriatului social și prin eforturi conjugate ale partenerilor sociali, Guvernului, Patronatului și Sindicatului pot fi identificate și implementate cele mai eficiente măsuri și soluții pentru problemele din domeniul securității și sănătății în muncă”, a spus președintele CNSM.
Condițiile de muncă și mediul de muncă neconforme, lipsa echipamentului individual de protecție sau utilizarea incorectă a acestuia sunt printre multiplele cauze care pun sub pericol viața lucrătorilor. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anual se produc peste 500 de accidente la locul de muncă. În anul 2022, s-au înregistrat 562 de accidente. Deși numărul este cu 10% mai mic decât în 2021, el este mult mai mare decât în țările UE.