Pentagonul nu consideră că Rusia a început marea ofensivă în Donbas, actualele acțiuni fiind doar „preludiul” acesteia

  • 19 Aprilie 2022 20:04
Pentagonul nu consideră că Rusia a început marea ofensivă în Donbas, actualele acțiuni fiind doar „preludiul” acesteia

Statele Unite văd în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar preludiul unei ofensive mai largi, a declarat marți un responsabil al Pentagonului, potrivit Reuters și CNN, citate de Agerpres.

Conform acestuia, Rusia continuă să-și suplimenteze forțele pentru ofensiva în Donbas, unde a adus în ultimele 24 de ore încă două grupuri tactice la nivel de batalion (BTG), numărul acestora ajungând astfel la 78. Fiecare grup de acest fel este alcătuit din circa 800 de militari.

Pentru această ofensivă Rusia dispune de circa 75% din forța de luptă disponibilă înaintea invaziei lansate pe 24 februarie, a apreciat oficialul Pentagonului.

Potrivit declarațiilor date de oficiali ucraineni, Rusia a lansat deja ''Bătălia pentru Donbas'', începută în noaptea de luni spre marți cu baraje masive de artilerie și rachete trase asupra pozițiilor ucrainene pe toată lungimea liniei frontului din estul Ucrainei.

Totuși, conform evaluării descrise de reprezentantul Pentagonului, Statele Unite au observat doar ''operațiuni ofensive limitate'' desfășurate de Rusia în sud-vestul provinciei Donețk și la sud de orașul ucrainean Izium, care constau în ''mișcări de trupe terestre (...) susținute, desigur, de unele bombardamente de la distanță, majoritatea cu artileria'', acțiuni care ar putea fi mai degrabă ''preludiu al unor operațiuni ofensive mai extinse''.

De asemenea, adaugă același oficial american, Rusia încă desfășoară operațiuni de ''shaping'', adică acțiuni de pregătire a câmpului de luptă, și pune la punct logistica și celelalte elemente de susținere ale ofensivei, toate acestea fiind puncte slabe care au contribuit la eșecul ofensivei anterioare asupra Kievului și nordului Ucrainei.

Oficialul Pentagonului a mai spus că SUA lucrează ''contracronometru'' pentru a transfera arme Ucrainei, iar în următoarele 24 de ore șapte avioane încărcate cu echipamente militare americane destinate armatei ucrainene vor decola spre Europa.

După eșecul încercării de cucerire a Kievului, trupele ruse s-au retras din zona capitalei ucrainene și din nordul Ucrainei, concentrându-se în prezent pe o mare ofensivă în estul Ucrainei pentru ocuparea în întregime a provinciilor separatiste proruse Donețk și Lugansk, în timp ce continuă luptele și în sudul Ucrainei, zona unde trupele ruse au înaintat cel mai mult la începutul invaziei.

Rusia a dat marți un nou ultimatum trupelor ucrainene din orașul-post asediat Mariupol să se predea și a deschis un coridor pentru soldații ucraineni care încă opun rezistență la combinatul siderurgic Azovstal, promițându-le că vor scăpa cu viață dacă depun armele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău