Pentagonul, îngrijorat de racheta chineză care urmează să cadă pe Pământ. „O urmărim cât de aproape putem”

  • 06 Mai 11:25
Pentagonul, îngrijorat de racheta chineză care urmează să cadă pe Pământ. „O urmărim cât de aproape putem”

Pentagonul urmărește racheta chineză care urmează să facă o intrare necontrolată în atmosferă în acest weekend, cu riscul de a se prăbuși într-o zonă populată, scrie Agerpres, preluând AFP.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, „a fost informat și știe că, în orice moment, Comandamentul Spațial urmărește aceste resturi de rachetă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale stației sale spațiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei va reintra în atmosferă și urmează să aterizeze în următoarele zile, dar nimeni nu știe unde.

„Este aproape întreg corpul rachetei, dacă am înțeles corect. Este aproape intact”, a adăugat Kirby, precizând că reintrarea în atmosferă va avea loc „în jurul zilei de sâmbătă”.

După separarea modulului spațial, lansatorul a început să orbiteze Pământul pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicție despre punctul său de intrare în atmosferă și, prin urmare, punctul său de cădere.

Este posibil ca acesta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbușească. Iar dacă rămâne întreagă, planeta fiind compusă din 70% apă, există șanse mari ca racheta să se prăbușească în mare, dar nu este sigur. S-ar putea prăbuși într-o zonă locuită sau peste o navă.

„O urmărim cât de aproape putem”

Întrebat despre posibilitatea ca resturile spațiale să fie distruse dacă sunt amenințate zone terestre, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns că este „prea devreme” pentru a spune asta.

„O urmărim. O urmărim cât de aproape putem”, a spus el. „Dar este prea devreme pentru a ști unde va merge și dacă este ceva de făcut”, a adăugat John Kirby.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spațiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spațial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcționeze. Autoritățile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău