Pensionari și șomeri ar fi donat zeci de mii de lei pentru candidata Partidului „Șor” în Găgăuzia

  • 12 Mai 2023 12:22
Pensionari și șomeri ar fi donat zeci de mii de lei pentru candidata Partidului „Șor” în Găgăuzia

Din cele 206 persoane care figurează pe lista donatorilor de bani cash în fondul electoral al candidatei la funcția de guvernator al autonomiei găgăuze Evghenia Guțul, 13 sunt pensionari, iar 7 – persoane temporar neangajate. Ceilalți „donatori” sunt, majoritatea, angajați la stat, deci persoane cu venituri moderate. Cu toate acestea, fac donații de zeci de mii de lei. Astfel, apar suspiciuni că în realitate oamenii nu au donat, dar au acceptat să le fie folosit numele pentru a legaliza un flux de bani electorali de proveniență necunoscută. Pentru că astfel de situații s-au atestat și la scrutinele trecute de nivel național, recent, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, legislația a fost modificată, așa că acum donatorul riscă amendă contravențională dacă a acceptat să facă o donație fictivă. Consiliul Electoral de Circumscripție de la Comrat spune că va comenta această situație abia sâmbătă, adică în ajunul alegerilor, după ce va examina o sesizare în acest sens primită de la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, scrie Moldova Curată.

Pe lista de donatori inclusă în raportul financiar al candidatei Evghenia Guțul și publicată de CEC Comrat la 8 mai figurează 206 persoane fizice care ar fi donat, în lunile aprilie și mai, în total 1, 9 milioane de lei. Dintre ele, 13 sunt pensionare, iar 7 – temporar neangajate. Cei mai mulți dintre pensionari au donat câte 10 mii de lei, doi dintre ei – câte 25 de mii de lei, iar o pensionară cu numele Aretina Buiucli din Etulia, Vulcănești (localitatea de baștină a candidatei) a donat chiar 40 de mii de lei.

Dacă luăm în calcul faptul că pensia medie în Republica Moldova este de 3 mii de lei potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, deducem că o persoană ar fi trebuit să-și adune pensie cu pensie timp de mai mult de un an ca să poată dona o sumă de 25 de mii de lei Evgheniei Guțul. I-am solicitat un comentariu la acest subiect candidatei, dar nu ne-a răspuns.

Legislația s-a schimbat: donatorii fictivi pot fi amendați contravențional

Situația nu este o premieră – practic la toate scrutinele din ultimii ani din Republica Moldova unele partide includ pe listele de donatori oameni care, judecând după veniturile lor legale, nu aveau de unde să doneze. Drept urmare, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a propus, iar Parlamentul a votat, mai multe modificări la legislație cu scopul de a preveni donațiile fictive. Astfel, pentru acest an, reieșind din lege, CEC a stabilit că suma maximă care poate fi donată în numerar unei formațiuni politice sau unui candidat este 11 700 de lei.

„Tocmai pentru că la scrutinele precedente din țară am atestat o mulțime de situații în care am văzut că persoane care nu au nici un venit sau venituri mici au făcut donații în adresa concurenților electorali, am propus, atunci când s-a făcut reforma electorală, să fie operate modificări inclusiv prin sancționarea donatorilor fictivi. Întrucât, din punctul nostru de vedere, acestea sunt donații fictive. Am prevăzut această sancțiune individuală (art. 48 Cod Contravențional), dar problema cea mare e că donația fictivă trebuie dovedită în fiecare caz în parte, adică trebuie confirmată prin documente corespunzătoare, prin cercetări suplimentare, care sunt complicat de făcut și cel mai probabil ele sunt efectuate în afara campaniei electorale”, a explicat pentru Moldova Curată Pavel Postică, vice-președintele Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui, CEC a verificat cu atenție la scrutinele precedente listele de donatori și, când a avut suspiciuni, a sesizat cel puțin Serviciul Fiscal de Stat.

CEC de la Chișinău a sesizat CEC a Găgăuziei privind donațiile făcute pentru candidați

Deși nu are nici o relație de subordonare cu autoritatea electorală din Găgăuzia, care este singura responsabilă de organizarea și desfășurarea procesului electoral în regiune, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a expediat, la 5 mai, la Comrat o sesizare în care arată că 6 din cei 8 candidați la alegerile bașkanului au încasat donații cu depășirea acestui plafon și a cerut „examinarea faptelor descrise” și luarea de măsuri „în limita competențelor funcționale”. Cei mai numeroși astfel de donatori sunt pe lista prezentată de Evghenia Guțul, urmată, la o mică distanță, de candidatul din turul întâi Victor Petrov.

„În sesizare am atras atenția că se depășește plafonul donațiilor în numerar. Legea spune că plafonul donațiilor în numerar nu poate fi mai mare de 11 700 de lei. Ei pretind că actele normative din Găgăuzia nu prevăd un plafon și, respectiv, colectează depășind plafonul menționat. Dar să vedem ce decizie va lua în această privință Consiliul Electoral de Circumscripție din Găgăuzia. Tehnic vorbind, CEC din Găgăuzia trebuie să examineze fecare caz în parte de depășire a plafonului donațiilor în numerar. Există răspundere pentru fiecare persoană care încalcă prevederile legislației, art. 48 din Codul Contravențional prevede amendă pentru fiecare donator”, a mai explicat Pavel Postică.

Continuarea citiți aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău