Pensiile vor fi reexaminate după o nouă formulă

  • 28 Decembrie 2022 15:23
Pensiile vor fi reexaminate după o nouă formulă

O nouă formulă de reexaminare a pensiei pentru limita de vârstă, pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea acesteia, va fi aplicată de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit regulamentului  modificat de Guvern, noua formulă presupune însumarea cuantumului pensiei calculate cu valoarea pensiei pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, fapt ce va asigura majorarea garantată a cuantumului pensiei după reexaminare, transmite IPN.

Totodată, conform proiectului, începând cu 1 ianuarie 2023, Casa Națională de Asigurări Sociale va reexamina pensiile pentru limită de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite sau reexaminate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021 la a căror calculare a fost inclusă în stagiul de cotizare perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă.

Pentru perioada respectivă, ca bază de calcul a pensiei va fi utilizat salariul mediu lunar pe țară și nu salariul minim lunar, cum era anterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,18
Câțiva nori
Umiditate:90 %
Vint:0,51 m/s
Wed
7
Thu
6
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău