Pensia de urmaș va fi acordată și în cazul în care persoana decedată nu a beneficiat de pensie, dar întrunea condițiile de pensionare

  • 22 Martie 14:18
Pensia de urmaș va fi acordată și în cazul în care persoana decedată nu a beneficiat de pensie, dar întrunea condițiile de pensionare

Pensia de urmaș ar putea fi acordată procentual din pensia pentru limită de vârstă și în cazul în care persoana decedată a fost beneficiar de pensie specială, dacă în data decesului aceasta a întrunit condițiile pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă.

Un proiect de lege în acest sens a fost publicat pentru consultări, scrie Bizlaw.md.

Documentul actualizează și regulile de calculare a pensiei de urmaș. Mai exact:

  • în cazul în care întreținătorul era beneficiar de pensie pentru limită de vârstă sau pensie de dizabilitate severă se stabilește procentual din pensia pentru limită de vârstă sau pensia de dizabilitate severă aflată în plată sau actualizată, după caz. Cuantumul pensiei de urmaș se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaș.
  • în cazul în care întreținătorul nu era beneficiar de pensie sau era beneficiar de pensie specială sau pensie de dizabilitate accentuată sau medie se stabilește procentual din pensia potențială calculată pentru dizabilitate severă. Cuantumul pensiei de urmaș se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaș.

Autorii proiectului spun că din cauza lipsei informației privind numărul beneficiarilor care vor solicita pensia de urmaș, calculată procentual din pensia pentru limită de vârstă, în cazul persoanelor decedate, foști beneficiari de pensie specială, determinarea cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurărilor sociale de stat este imposibilă. Cheltuielile totale pentru plata pensiilor sus-menționate vor fi acoperite din contul și în limita mijloacelor aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Câțiva nori
Umiditate:59 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău