Penitenciarele din Rusia, „uzine de tortură'': 1.000 de înregistrări video care probează amploarea abuzurilor

  • 07 Octombrie 2021 11:27
Penitenciarele din Rusia, „uzine de tortură'': 1.000 de înregistrări video care probează amploarea abuzurilor

Reprimarea cu bestialitate a deținuților care au declanșat o revoltă la un penitenciar din Angarsk (Siberia) constituie subiectul unei anchete publicate joi de AFP, în contextul în care organizația neguvernamentală rusă pentru drepturile deținuților Gulagu.net a dezvăluit săptămâna aceasta că a primit 1.000 de înregistrări video de la un avertizor de integritate care probează amploarea practicării torturii în închisorile din Federația Rusă, scrie AGERPRES.

Potrivit acestor elemente, mai mulți condamnați au fost torturați în decurs de câteva luni în "celule de presiune" în regiunea Irkuțk, fiind supuși loviturilor și violențelor sexuale aplicate de alți deținuți la ordinele gardienilor.

Rustam și Aleksei - prenumele au fost schimbate de teama represaliilor - s-au numărat printre victimele abuzurilor orchestrate, potrivit lor și organizației neguvernamentale specializate Gulagu.net - pentru a-i face să-și mărturisească implicarea într-o revoltă care a avut loc în aprilie 2020 în colonia penitenciară nr.15 din Angarsk, nu departe de lacul Baikal.

Aflați în libertate în prezent, ei și-au relatat calvarul pentru AFP.

"Am văzut holuri acoperite de sânge și numeroși deținuți leșinați pe jos", afirmă Rustam, 40 de ani, din Tadjikistan, țara sa de origine.

Aleksei, 25 de ani, recunoaște că a spart două camere de supraveghere în timpul revoltei. "Doar pentru asta, ei mi-au frânt destinul".

Această expresie, în jargonul deținuților, înseamnă că a fost violat de alți deținuți, aruncând victima în rândul deținuților paria numiți 'cocoși' ('petuhi') în ierarhia carcerală, societate implacabilă și foarte codificată.

"Am pierdut totul", suspină Aleksei. "Sufăr enorm și cer să mi se facă dreptate", adaugă el.

Cei doi bărbați spun că au fost bătuți de gardieni în cursul tulburărilor din penitenciarul din Angarsk, marcate printr-un imens incendiu.

Ei au fost apoi transferați la închisoarea nr.1 din Irkuțk, unde afirmă că au fost torturați de deținuți obedienți față de administrație.

Dacă Rustam și Aleksei 'rup legea tăcerii', o fac pentru că în decembrie 2020 un caz asemănător le-a dezlegat limbile, comentează AFP.

Organizația neguvernamentală Gulagu.net semnala atunci cazul lui Kejik Ondar, un deținut din Angarsk transferat la închisoarea nr.1, unde a fost sodomizat și a suferit răni grave.

Avocatul său, Dmitri Dmitriev, vorbește despre un dosar "catalizator": "Fără aceste valuri mediatice, ei ar fi înăbușit scandalul".

La jumătatea lunii ianuarie 2021, o comisie de anchetă specială a fost trimisă în regiune.

Patru deținuți și trei cadre din administrație au fost inculpate pentru rolul lor în violul asupra lui Kejik Ondar. Un alt responsabil este urmărit penal într-un caz similar într-un alt penitenciar.

Șeful coloniei nr.15 din Angarsk în timpul revoltei, Andrei Vereșciak, a fost inculpat la începutul lunii iulie pentru "abuz de putere" pentru activități economice ilegale în cadrul penitenciarului.

În 24 septembrie, Comitetul de anchetă - principal organism de investigație în Rusia - a confirmat că studiază "acte de tortură sistematice" comise între aprilie și decembrie 2020 în închisorile menționate. Totodată, 16 deținuți sunt acuzați de viol.

Administrația penitenciară rusă nu a răspuns întrebărilor AFP.

Fapt rarisim, Gulagu.net a consemnat confesiunile a trei deținuți care au participat la acte de tortură. Ei au explicat că au acționat astfel la ordinul autorităților care căutau vinovați pentru revolta din Angarsk.

Unul dintre ei, Denis Golikov, afirmă că a smuls "mărturiile necesare" de la circa 150 de deținuți între aprilie și iulie 2020.

Într-o depoziție din 14 septembrie, consultată de AFP, el scrie că a primit următorul consemn de la superiorii săi: "Totul este permis, în afară de cadavre".

Potrivit lui Vladimir Osecikin, director al Gulagu.net și refugiat politic în Franța, torționarii vorbesc pentru că nu vor să fie singurii care să plătească.

Autoritățile "lansează mai ales dosare împotriva celor sadici care au torturat, dar nu împotriva celor care dădeau ordinele", spune el, subliniind că penitenciarele din Rusia utilizează "sistematic" deținuți pentru a-i pedepsi pe alții.

Aceste anchete recente sunt "istorice", spune Osecikin, dar ele nu vizează decât "o mică parte" a numărului de victime.

Anchetatorii " nu vor merge până la a spune că operațiunea punitivă fusese planificată și nici nu-i va urmări pe comanditari", adaugă avocatul Dmitri Dmitriev.

Torturarea răzvrătiților din Angarsk nu este un caz izolat. Închisorile rusești sunt faimoase pentru violența lor, indiferent că este de origine mafiotă, orchestrată de autorități sau un amestec al ambelor.

Un nou scandal a izbucnit marți când Gulagu.net a dezvăluit că a primit 1.000 de înregistrări video de la un lansator de alertă care probează amploarea maltratărilor în locurile de detenție din țară.

Imaginile șocante cu un deținut supus unui viol într-o închisoare spital pentru tuberculoși din Saratov au determinat autoritățile publice să ordone o anchetă.

De miercuri, cel puțin patru responsabili ai serviciilor penitenciare din Saratov au fost destituiți.

Ceea ce nu-l convinge pe Vladimir Osecikin: "Autoritățile sunt ipocrite și vor face totul pentru a-și reduce la minimum responsabilitatea în această uzină de tortură", potrivit AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău