Pedagogii din R. Moldova: Mărturiile celor care educă noile generații

  • 12 Noiembrie 2015 19:15
Pedagogii din R. Moldova: Mărturiile celor care educă noile generații

Doar 10-15% dintre absolvenții instituțiilor de învățământ cu profil pedagogic aleg să se angajeze în școli, deși statul alocă anual câteva mii de burse pentru studenții la pedagogie, arată datele unui studiu referitor la perioada anilor 2010-2014.

Totodată, dintre cei care devin profesori, cei mai mulți au rezultate mediocre la învățătură, cu medii de absolvire de 7 și mai jos.

„Nu sunt atrași tinerii specialiști, fiind că nu au interes, salariul lasă de dorit. Aproximativ 1800-2000 de lei, cam așa este un salariu al unui tânăr specialist care lucrează 18 ore”, a mărturisit Gheorghe Malarău.

Gheorghe Malarău este un tânăr pedagog ce predă educația muzicală în localitatea Calfa, Anenii Noi. El se numără printre puținii absolvenți ai unei facultăți de pedagogie care au ales să muncească în școală, la fel ca și Cristina Canțâr, care predă limbile engleză și franceză în orașul Sângera.

„La noi, din păcate, școlile noastre nu sunt atât de dotate, nu ne furnizează tot de ce avem nevoie. Dar, dacă lăsăm și noi țara asta în voia sorții și fugim peste hotare și nu mai lăsăm pe nimeni cu nimic aici, se pierde”, a declarat Cristina Canțâr.

Mărturiile celor doi tineri pedagogi par să confirme datele studiului realizat de către Otilia Dandana, profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova. Una dintre cauze este motivația tinerilor care ajung la facultățile cu profil pedagogic, a menționat autoarea cercetării.

„Foarte mulți tineri dintre cei care vin la facultățile cu profil psiho-pedagogic nu vin pentru a face o carieră didactică. Ei vin pentru a fi studenți, pentru fi la Chișinău, pentru a avea o diplomă de studii superioare. Motivația este slabă pentru a face o carieră didactică.  Problema este din punct de vedere financiar, dar ține și de schimbare percepției în societate, schimbarea traseului de formare profesională, acordarea unor bonusuri pentru a rămâne în sistem”, a constatat Otilia Dandana.

Ministerul Educației caută soluții pentru atragerea și menținere pedagogilor buni în școli, iar datele studiului ar urma să stea la baza unui program național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Educație, a declarat vice-ministra Nadejda Cristea.

„Dumneavoastră așteptați un răspuns că salariul va rezolva problema. Salariul nu va rezolva această problemă, atât timp cât cei care aleg profesia de dascăl și vor fi responsabili pentru alegerea făcută, problema salarizării va exista, dar nu pe prim-plan. Ține de atitudine”, a declarat Nadejda Cristea.

Ministerul a elaborat și o nouă grilă de salarizare a pedagogilor, în funcție de rezultatele înregistrate, care ar urma să fie adoptată în 2016, a mai precizat Nadejda Cristea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
23
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău