Pe urmele românilor deportați pe insulele Solovki

  • 06 August 2015 13:51
Pe urmele românilor deportați pe insulele Solovki

Au mers pe urmele sutelor de basarabeni, în special din regiunea transnistreană, deportați de regimul bolșevic în ținuturile îndepărtate ale Federației Ruse, în anii 30 ai secolului trecut.

Un grup de oameni de știință din Republica Moldova s-a întors recent din expediția ”Recuperarea Memoriei” în care au adunat importante date istorice despre soarta conaționalilor care nu s-au mai întors niciodată  acasă.

Expediția ”Recuperarea Memoriei” a durat două săptămâni și a fost prima organizată până acum de istorici din Republica Moldova pe insulele Solovki din Marea Albă și Republica Karelia, Rusia. Această regiune a fost transformată încă din primii ani după instaurarea regimului bolșevic într-un lagăr de concentrare pentru opozanții sistemului, a menționat în deschiderea conferinței  doctorul habilitat în științe istorice și profesorul universitar Anatol Petrenco.

”Bolșevicii veniți la putere în Rusia au avut grijă să înlăture opozanții politici și începând cu anul 1923 aceste insule s-au transformat în lagăr de concentrare, și așa cum credeau bolșevicii, de reeducare a elementelor criminale. Oamenii erau condamnați doar pentru niște gânduri și idei pe care le aveau , fără să fi ajuns a comite vreo faptă în sine. După datele care există prin lagărele din Insulele Solovki au trecut 83 de mii de oameni, jumătate dintre ei au murit acolo, au fost exterminași datorită faptului că insulele sunt izolate”, a declarat Anatol Petrenco.

Printre victime au fost sute de basarabeni deportați  din Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, regiunea transnistreană. În această regiune în anii 20-30 ai secolului trecut s-a elaborat metodologia de exterminare fizică și morală, de lichidare a oponenților regimului bolșevic, a menționat istoricul Ion Negrei.

”Mai târziu această experiență din anii interbelici a fost generalizată și extinsă asupra întregului sistem de gulag sovietic. Aici s-a făcut experimentul de reeducare a omului nou. Oameni de știință, oameni de cultură, scriitori, preoți au fost supuși la experimente care să-i readucă la viața nouă, experimente care au finalizat prin exterminarea fizică a acestora”, a declarat Ion Negrei.

Ajunși pe aceste teritorii îndepărtate, istoricii basarabeni, însoțiți și de către un preot au organizat o slujbă de pomenire și au înălțat și o cruce din lemn în memoria victimelor deportate acolo de pe teritoriul actualei Republici Moldova.

”E foarte mișcător să mergi acolo. Locurile sunt mistice. Am încercat să facem doar un pas. Aici la Chișinău vom continua cercetările. E interesant că am găsit și date despre câțiva români deportați aici pe timpul Ecaterinei, ținuți acolo în temniță. Unul a reușit să evadeze de două ori, Mihail Popescu. Ultima dată când a evadat, a plecat și nu l-au mai găsit”, a declarat profesorul universitar, Andrei Dumbrăveanu.

Aceasta este prima expediție organizată în regiunea Insulelor Solovki și Republicii Karelia din Federația Rusă, organizată de istorici din Republica Moldova, regiuni unde, potrivit unor surse, au fost deportați în anii 20-30 ai secolului trecut, din actuala regiune transnistreană aproximativ o mie de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău