Pe Telegram au fost publicate poze cu testele de examen pentru gimnaziu și rezolvarea acestora. Reacția MEC

  • 11 Iunie 17:33
Pe Telegram au fost publicate poze cu testele de examen pentru gimnaziu și rezolvarea acestora. Reacția MEC

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova anunță că s-a autosesizat după ce, potrivit lor, au fost publicate, pe un canal de Telegram, poze cu testele de examen la matematică și limba română pentru absolvirea gimnaziului și rezolvarea acestora. Imaginile ar fi apărut exact în timpul desfășurării probei de examen, fapt care contravine legislației în vigoare.

MEC menționează că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații.

La fel, a fost dispusă o anchetă de serviciu, materialele fiind transmise către Inspectoratul General de Poliție. Subiectul va fi discutat și în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene.

Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că „Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informației din testele administrate în examene”.
 
Totodată, este interzisă publicarea subiectelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, precum și a soluțiilor la acestea, până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia.
 
Candidații care sunt surprinși copiind sau transmițând soluții cu privire la rezolvarea subiectelor, sunt eliminați de la proba respectivă, iar testul este anulat, prin proces-verbal, cu mențiunea „test anulat pentru fraudă”. Testul anulat nu se verifică. Candidații respectivi pot susține repetat examenul în sesiunea suplimentară.
 
Persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului care nu respectă prevederile Regulamentului cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului (furnizarea soluțiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de teste, modificări de note, admiterea copierii sau a altor modalități de fraudare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului) sau manifestă neglijență în exercitarea atribuțiilor (tolerarea acțiunilor sau intențiilor de încălcare a prevederilor prezentului regulament) sunt sancționați cu destituirea din funcție.
 
Amintim că sesiunea examenelor de absolvire în Republica Moldova pentru treptele gimnazială și liceală sunt în plină desfășurare. Pentru clasele gimnaziale, acestea au loc pe parcursul perioadei 3 - 13 iunie curent, iar pentru clasele absolvente de liceu, în perioada 4 - 21 iunie. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău