Pe perioada pandemică, vârstnicii din R.Moldova se confruntă cu izolarea socială, dar și cu  accesul limitat la tratament medical (cercetare)

  • 23 Septembrie 2020 15:11
Pe perioada pandemică, vârstnicii din R.Moldova se confruntă cu izolarea socială, dar și cu  accesul limitat la tratament medical (cercetare)

Pe perioada pandemică, vârstnicii din Republica Moldova se confruntă cu izolarea socială, dar și cu  accesul limitat la tratament medical. Unii dintre ei nu au ieșit din casă și trei-patru luni. Iar acest lucru duce la insuficiența comunicării și la accentuarea sentimentului de singurătate. O arată o cercetare în teren realizată de Platforma pentru Îmbătrânire Activă, reprezentată de 18 organizații obștești.

Situația a fost analizată în trei raioane ale țării: Ștefan-Vodă, Edineț și Strășeni, grupul țintă fiind  211 persoane în vârstă de 50 de ani și mai mult. ,,Circa 19 procente din respondenții din aceste trei raioane, pe perioada de pandemie, nu au ieșit din casă sau din ogradă în primele trei-patru luni deloc”, a precizat, într-o conferință de presă la IPN, Veronica Mocan, manager la Centrul multifuncțional din satul Tudora, Ștefan-Vodă, al Asociației Obștești „CONCORDIA. Proiecte Sociale”, membră a Platformei pentru Îmbătrânire Activă. Pe un termen lung, izolarea socială și lipsa contactului social ar putea avea consecințe grave pentru sănătatea fizică și mintală a populației vârstnice, a subliniat Veronica Mocan.

Circa două treimi din respondenți s-au plâns pe accesul limitat la tratament medical. Aceștia nu au reușit să ajungă la medic în primele trei-patru luni de pandemie, deși mulți dintre ei au boli cronice și necesită o supraveghere medicală continuă.

O altă problemă ține de scăderea veniturilor vârstnicilor. „Chiar dacă plata pensiilor nu a fost afectată, noi am constatat că, în primele luni ale pandemiei, s-au redus în jumătate veniturile suplimentare ale vârstnicilor. Atât din urma lucrărilor agricole, non-agricole, cât și veniturile din munca de zilieri sau cea ocazională. Considerăm că pensionarii nu-și permit procurarea consumabilelor pentru aplicarea măsurilor de protecție din cauza pensiilor mici”, a explicat Veronica Mocan.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului: „Integrarea îmbătrânirii active în politici publice”. Proiectul este desfășurat cu susținerea Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele Agenției elvețiene pentru dezvoltare și cooperare și Suedia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău