Pe parcursul lunii iulie se așteaptă un nivel scăzut de precipitații, comparativ cu anul trecut. Râurile Nistru și Prut înregistrează o scădere a debitului apei
-
08 Iulie 2022 13:35
Pe parcursul lunii iulie se așteaptă un nivel scăzut de precipitații comparativ cu anul trecut, iar în râurile Nistru și Prut se înregistrează o scădere a debitului apei. Este în vigoare și o avertizare Cod portocaliu, care va fi prelungită săptămâna viitoare. De asemenea, din cauza secetei, mai multe lanuri de vegetație uscată au ars.
Mai multe săptămâni fără precipitații reprezintă motiv de îngrijorarea nu doar pentru agricultori, ci și pentru populația care se alimentează cu apă din bazinul râului Prut. Experta Mariana Prepelița de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat a spus pentru Radio Chișinău că de luni, 12 iulie, avertismentele vor fi reactualizate, iar pentru Nistru va fi în vigoare Cod galben de debit scăzut al râului.
„Lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, chiar valul 1 – 11 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în bazinul râului Prut și râurile mici se va menține scurgerea scăzută a apei: Prut 20 – 30% din valorile medii multianuale lunare, în râurile mici cu 10 – 25% din valorile medii multianuale lunare, cu excepția afluenților de stânga râului Nistru”, a spus Mariana Prepelița.
Din cauza secetei și a lipsei de precipitații persistă și riscul incendiilor naturale. Ieri, un lan de grâu și de miriște din Anenii Noi a fost cuprins de flăcări. Focul a afectat o suprafață extinsă de vegetație uscată, iar din cauza vântului s-a răspândit rapid spre lanurile cu culturi agricole. Flăcările au distrus 18 hectare de vegetație uscată, 2 hectare de miriște de orz și 5 hectare de grâu.
În lipsa precipitațiilor, asemenea situații sunt des înregistrate, atenționează ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situații excepționale, Daria Neceaeva:
„Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat populația despre riscul nerespectării regulilor anti-incendiare în condiții de umiditate redusă și vânt. Pompierii îndeamnă cetățenii să nu aprindă gunoiul, vegetația uscată, dar și să fie foarte prudenți la utilizarea focului deschis”, a precizat Daria Neceaeva.
Autoritățile îndeamnă agenții economici și populația să folosească rațional resursele de apă și să nu dea foc vegetației uscate.