Pe măsură ce Putin rămâne fără soldați în Ucraina, rușii încearcă să-i recruteze la maratoane, concerte sau pe stradă

  • 25 Mai 2022 09:06
Pe măsură ce Putin rămâne fără soldați în Ucraina, rușii încearcă să-i recruteze la maratoane, concerte sau pe stradă

Câteva centre mobile de înrolare ale armatei ruse au fost zărite sâmbătă în orașul siberian Novosibirsk, în apropiere de locul în care se organiza o cursă de semimaraton, scrie The Moscow Times. În lipsa declarării oficiale a războiului cu Ucraina, ceea ce i-ar permite Rusiei să introducă o mobilizare generală, astfel de centre de recrutare apar din ce în ce mai des în orașele rusești în timp ce Putin dispune de tot mai puțini soldați pe care să îi trimită să lupte în război.

„Punct mobil de selecție pentru serviciu contractual” - scrie cu litere albastre pe unul dintre camioane, mesajul fiind suspendat deasupra unei imagini cu un portavion și un avion de luptă. O altă fotografie de la eveniment îi arată pe ofițerii de recrutare plimbându-se printre alergători, scrie digi24.ro.

Invazia trupelor ruse în Ucraina, un război ce s-a purtat pe mai multe fronturi împotriva apărării înverșunate a ucrainenilor, a epuizat rezervele Moscovei de infanteriști ruși, potrivit analiștilor, iar oficialii din armata rusă se grăbesc să umple golurile lăsate de pierderile suferite pe câmpul de luptă.

De la începutul războiului, birourile mobile de înrolare au fost observate în orașul Arhangelsk din nordul Rusiei, în orașe din regiunea învecinată Murmansk și la un concert pro-război din Severomorsk.

Mai multe centre mobile de înrolare au fost livrate în luna martie districtului militar din orientul îndepărtat al Rusiei, pentru a fi folosite la recrutarea de noi soldați din rândul populației din estul și sudul Siberiei.

Rușii primesc și 5.000 de dolari pe lună pentru a se înrola în armată

Rușii care au făcut stagiul militar au primit oferte financiare foarte avantajoase pentru a semna contracte pe termen scurt de înrolare în armată, potrivit mai multor reportaje din presă.

Cei care optează pentru un contract de trei luni de zile ar putea câștiga peste 170.000 de ruble (2.900 de dolari) pe lună, de patru ori mai mult decât salariul mediu, potrivit unei reclame publicate săptămâna trecută în Tula, un oraș aflat la 200 de kilometri la sud de Moscova.

Un recrutor din republica Cecenă i-a oferit luna trecută unui reporter care se prefăcea că este interesat să se înroleze în armată un salariu de 300.000 de ruble (5.200$) pentru prima lună de activitate.

„În acest moment, armata rusă luptă cu o forță compusă din fragmente de unități pe care le-au lipit laolaltă”, a explicat analistul în domeniul militar Michael Kofman. „Marea provocare pe care o întâmpină este faptul că nu pot să înlocuiască în mod eficient pierderile și că nu au unități pe care să le rotească.”

Din cei aproape 150.000 de soldați pe care rușii i-au folosit ca să atace Ucraina la finalul lunii februarie, o treime dintre ei au murit sau sunt răniți, potrivit oficialilor britanici.

Și, pe măsură ce trupele ruse își continuă ofensiva din estul Ucrianei, armata Moscovei nu mai poate desfășura destui soldați pentru a menține raportul de 3 atacatori pentru fiecare apărător ucrainean de care experții spun că Rusia are nevoie pentru a-și atinge obiectivele militare.

Armata rusă este aproape de limita minimă de soldați de care are nevoie pentru a continua războiul din Ucraina

Dat fiind modelul folosit de forțele armate ruse și ținând cont de pierderile pe care le-au suferit, trupele Rusiei sunt aproape de limta minimă, conform lui Nick Reynolds, specialist în războiul terestru de la Institutul Regal al Serviciilor Unite de la Londra.

Kremlinul ar fi început deja să își reducă prezența militară din alte țări străine pentru a-și putea suplimenta trupele care luptă în Ucraina. Printre aceștia se numără soldați ruși staționați în Abhazia și Osetia de Sud, cele două regiuni separatiste din Georgia, și soldați din Siria și mercenari din țările africane.

O soluție mai radicală a lipsei de soldați pe care Putin să îi poată trimite să lupte în Ucraina este să folosească mai des recruții. Cu toate că președintele rus a promis că recruții nu vor participa la „operațiunea militară” din Ucraina, alți oficiali din armata Rusiei au admis că recruții au fost folosiți încă din primele zile ale războiului.

De două ori pe an, 130.000 de ruși fac serviciul militar și pot fi trimiși apoi să lupte în afara țării. Însă, chiar dacă recruții ar fi folosiți în Ucraina, analiștii spun că prezența lor nu va ajuta Rusia cu aproape nimic.

„Recruții vor beneficia de nivelul minim de antrenament și, după cum am văzut până acum în război, acest nivel minim este practic inadecvat”, a conchis Reynolds.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău