Pe data de 19 ianuarie se așteaptă până la 18 grade de ger
-
18 Ianuarie 2021 15:58
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins până pe data de 20 ianuarie Codul Galben de schimbare bruscă a temperaturii. Astfel, azi și mâine, temperatura aerului va oscila între minus 13 și -18 grade, noaptea, și între minus 3 și -8 grade Celsius, ziua, transmite MOLDPRES.
Potrivit meteorologilor, vremea cu ger puternic se va menține în următoarele zile, când creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza) și pe Sfântul Ioan Botezătorul. Prognozele specialiștilor coincid de această dată cu meteorologia populară, care indică că aceste sărbători sunt caracterizate de temperaturi deosebit de joase.
De miercuri, 21 ianuarie, vremea va începe treptat să se încălzească, astfel încât la finele săptămânii termometrele să indice până la plus 7 grade Celsius, ziua, și până la minus un grad – noaptea. Pe parcursul săptămânii curente, SHS nu arată precipitații, ci, dimpotrivă, cer variabil, preponderent senin, periodic însorit.
Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc pe 19 ianuarie Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțele malefice.
Calendarul popular are multe semne pentru ziua Botezului Domnului. „Grija mare a țăranului este pentru casă, ogor și pentru vârstele timpului, afirmă folcloriștii. Toate acestea le leagă vremea, le rânduiește după bogăție și bucurie sau după sărăcie și tristețe. Că ploaia la vreme e belșug, fără îndoială. Un ger la vremea cuvenită e semn de prea plin peste an. Se spune că până la Bobotează e dricul vremii, iar de acum încolo crapă gerul și iarna e pe ducă. Dar, ca să crape gerul, trebuie să fie gerul Bobotezei – ziua cea mai geroasă. Orice rânduială nerespectată atrage după sine schimbări în ordinea lucrurilor și chiar a firii. Astfel, se zice că dacă la Bobotează vor picura streșinile, atunci să grijești ogrinjii, adică nutrețul vitelor, pentru că iarna va fi lungă și grea. Dacă vremea la Bobotează a fost moale se spune că și oamenii au să fie slabi peste an. Și mai rău – ploaie ori moină în ziua de Bobotează arată scumpete mare”, indică unele surse.