Pe cine a desemnat Klaus Iohannis drept premier al României. „Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor”

  • 26 Februarie 2020 21:11
Pe cine a desemnat Klaus Iohannis drept premier al României. „Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor”

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, că l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, scrie Agerpres.

"Noi nu ne dorim să blocăm România. Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. Așadar, astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt, în fața Parlamentului, cu o echipă guvernamentală și un program de guvernare", a arătat președintele, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

În debutul declarației sale, președintele a prezentat motivele pentru care au fost necesare noi consultări la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui prim-ministru. În acest sens, Iohannis a arătat că PNL a constituit un guvern "care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate", dar că PSD "s-a opus vehement" reformelor promovate.

"Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a Consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reușit PSD, la momentul respectiv, să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament", a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a adăugat că, din dorința de a debloca rapid situația creată, a convocat consultări și a desemnat un prim-ministru, dar că PSD a început să "tergiverseze" procedurile în Parlament.


"Au trecut cele 15 zile în care, conform regulamentului, ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul și, pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare", a menționat Iohannis. 

Deși nu a mai fost nominalizat, așa cum au anunțat liberalii că îl susțin, este posibil ca Ludovic Orban să facă parte din noul guvern propus pentru a fi respins de Parlament, pe un post de vicepremier sau la un portofoliu important.

Totodată, liberalii susțin că din noul Cabinet vor dispărea câteva nume controversate, în frunte cu ministrul Sănătății, Victor Costache, acuzat că a dăunat grav imaginii partidului prin gafele de comunicare în scandalul reformei din Sănătate.

Și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, ar putea fi schimbat din funcție, după ce l-a iritat pe șeful său, Ludovic Orban, cu subiectul Irina Rimes, ambasador al lui Brâncuși. Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, ar putea pierde și el nominalizarea, din aceleași motive de imagine proastă, potrivit Digi24.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău