Pe 24 iunie, de Sânzâiene pe stil nou, sărbătorim Ziua Universală a Iei, element vestimentar important al portului popular românesc, înscris în patrimoniul UNESCO

  • 23 Iunie 2023 15:20
0%
00:00:00
00:00:00

Pe 24 iunie, de Sânzâiene pe stil nou, sau Drăgaica, așa cum se spune în unele zone din România, sărbătorim Ziua Universală a Iei, element vestimentar important al portului popular românesc, înscris în patrimoniul UNESCO. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, membra Comisiei UNESCO în dosarului Cămășii cu altiță, Corina Rezneac, specialistă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, ne spune mai multe despre simbolistica Iei.

Care este importanța Iei ca element vestimentar în portul popular?

„Așa cum și este înscrisă în lista patrimoniului UNESCO, este o creație veche, foarte străveche, Cămașa cu altiță, numită în Rep. Moldova cămașă încrețită la gât sau cămașă cu mărar. În alte zone românești mai are și alte denumiri locale, și Ie inclusiv. Este o realizare deosebită ca valoare artistică, simbolică și rituală din costumul nostru tradițional. Încă pe monumentul de la Adamclisi și pe monumentul Tropaeum Traiani, construit de romani în rezultatul cuceririi provinciei Dacia, femeile dacice erau reprezentate cu cămăși încrețite la gât. Sunt dovezi ale acestui vechi tip de veșmânt și o realizare în timp care s-a cizelat și s-a dezvoltat datorită imaginației femeilor”, a spus Corina Rezneac.

Sunt diferențe ale costumului popular specifice zonei, și care ar fi acestea?

„Avem un anumit specific în ceea ce privește tehnicile de cusut. Structura cămășii este aceeași cu cea a Moldovei istorice, nu putem spune despre cămașa cu altiță că este altfel, este aceeași. Doar că femeile dintre Prut și Nistru au pus sufletul și imaginația lor au cizelat simbolurile, au combinat simbolurile au combinat ornamentele geometrice, florale, fitomorfe, animaliere, și au realizat o stilistică specifică a cămășii prin acest tip de ornamentare specifică zonei dintre Prut și Nistru”, a spus Corina Rezneac.

Au evoluat demersurile în prezervarea autenticității portului popular?

„Există foarte mulți meșteri, care de câteva decenii au revenit la structura autentică, la tehnicile vechi de ornamentare și de broderie, de coasere, confecționarea cămășii cu altiță. Sunt și comunități care cos pentru sine aceste cămăși și nu au activitate comercială”, a spus Corina Rezneac.

Ce evenimente sunt organizate pentru a marca importanța portului popular și ce impact au ele în comunitate?

„Fiecare raion a decis să facă activități în parte, fie parade ale portului popular, fie expoziții. La Chișinău, la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, pe 25 iunie, duminică, între 11:00 și 17:00, va avea loc o sărbătoare cu participarea a circa 35 de meșteri populari. Vor fi organizate expoziții cu cămăși din colecțiile muzeale și cămăși create recent de comunitățile care promovează acest veșmânt simbolic al neamului nostru”, a spus Corina Rezneac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău