Pe 10 martie începe campania de împădurire. Urmează să fie plantați 13 milioane de puieți

  • 09 Martie 10:44
Pe 10 martie începe campania de împădurire. Urmează să fie plantați 13 milioane de puieți

Pe 10 martie se dă startul campaniei de împădurire din această primăvară. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îndeamnă oamenii să iasă la plantat copaci pentru „o țară mai verde și un mediu sănătosˮ. Acțiunea de înverzire face parte din Programul național de împădurire, transmite IPN.

„Mai multe păduri înseamnă apa suficientă în fântâni și râuri, un aer mai curat, un sol mai roditor, iar toate acestea înseamnă un viitor sănătos și prosper pentru noi și pentru copiii noștriˮ, se arată în mesajul Maiei Sandu adresat cetățenilor.

Pomii vor fi plantați pe terenuri noi, dar vor fi îngrijite și plantațiile de anul trecut. Urmează să fie sădiți 13 milioane de puieți de stejar, ulm, salcâm crescuți de silvicultori.

În contextul realizării Planului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, sub egida președintelui Republicii Moldova, se prevede stabilirea și crearea de noi păduri pe o suprafață de 145 mii de hectare pe parcursul a zece ani. Apelul de participare la activitățile de împădurire  este lansat pentru întreaga țară, cu implicarea activă a tuturor cetățenilor.

Doritorii să se implice în lucrările de plantare sunt îndemnați să trimită o confirmare la adresa de email: [email protected] sau la numărul de telefon: 068589685.

De asemenea, în această săptămână Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Memorandumului de înțelegere tripartit între Ministerul Mediului din Republica Moldova, Societatea silvică a fondului de depozit și consignație și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD). Acesta prevede contractarea sumei de 40 de milioane de euro în două tranșe, a câte 20 de milioane de euro, pe parcursul perioadei 2024-2025, pentru implementarea Programului de reforme în domeniul forestier. La fel, documentul prevede și alocarea de către AFD a unui grant de 1,2 milioane de euro asistență tehnică pentru a sprijini implementarea Programului de reformă a sectorului forestier, facilitând astfel realizarea obiectivelor stabilite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău