PD şi PSRM s-au angajat în luptă pentru votanţii din regiunea ocupată de separatişti (Revista presei)

  • 29 Septembrie 2017 09:37
PD şi PSRM s-au angajat în luptă pentru votanţii din regiunea ocupată de separatişti (Revista presei) Sursa: Cartoon Movement

Revista presei din 29 septembrie 2017

Nu există cale de întoarcere sau de eschivare: Proiectul de interconexiune energetică din sudul țării a fost identificat drept o prioritate regională și a UE, reține Evenimentul Zilei. Republica Moldova, alături de alte state ale Grupului de Nivel Înalt al Comisiei Europene pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud–Est (CESEC) a semnat un Memorandum privind piața energiei electrice, eficiența energetică și dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.

Vlad Plahotniuc – prim-ministru, Maia Sandu – spicherul Parlamentului, titrează Ziarul Național, care îl citează pe Marian Lupu. Fostul lider al Partidului Democrat a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că în viitorul Parlament toate forțele proeuropene vor trebui să coalizeze cu formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc, pentru că doar așa va fi păstrat parcursul european al R. Moldova. El crede că mai degrabă va fi un scenariu când Maia Sandu și Vlad Plahotniuc vor negocia funcțiile de președinte al Parlamentului, respectiv cea de prim-ministru, decât negocieri cu socialiștii. Ziarul Național amintește că Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că nu vor face alianță cu Vlad Plahotniuc.

PD şi PSRM  s-au angajat în luptă pentru votanţii din regiunea ocupată de separatişti, observă Jurnal de Chișinău. Prin arestarea preşedintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, PD încearcă să tragă preşul de sub picioarele PSRM în lupta pentru circumscripţii, în preajma alegerilor parlamentare din 2018. Jurnal de Chișinău scrie că la ultimele alegeri Policinschi a asigurat victoria PSRM în raion, cu ajutorul autobuzelor de votanţi din regiunea controlată de autorităţile separatiste.

Într-un editorial din același ziar, Mircea V. Ciobanu scrie că „Ceva se rupe în sistemul binomului prezidenţial-guvernamental... Dezumflarea se produce pe ambele paliere, în ambele tabere… ca şi cum beligerante. Nervozitatea puterii se resimte. În acest context, s-ar putea inversa situaţia şi opoziţia să înceapă a dicta agenda zilei. O bună şi permanentă presiune pe guvernare şi preşedinţie pe parcursul ultimului an dinaintea scrutinului parlamentar le poate dezavua esenţa, le poate testa autenticitatea şi validitatea. Mai ales că, în „confruntarea” lor de mucava, ei (şi unii, şi alţii) au uitat că alegătorul aşteaptă de la cei din vârful puterii fapte, nu declaraţii. În caz contrar, cu toată „majoritatea covârşitoare”, coaliţia democrat-socialistă (de altfel, formată-fundamentată de foştii comunişti şi agrarieni) ar putea să repete soarta agrarienilor şi a comuniştilor”, scrie autorul.

Comentatorii politici nu acordă nicio şansă referendumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, mai titrează Jurnal de Chișinău. Potrivit lui Oazu Nantoi „Acest referendum va eșua din simplul motiv că alegerile în mun. Chișinău se desfășoară conform principiului alb-negru, tradiţie instituită în perioada lui Vladimir Voronin ca nu cumva să vină comunistul sau socialistul în fruntea primăriei. Avea loc de fiecare dată o mobilizare a electoratului care se numeşte la noi convenţional de dreapta. Referendumul propus de socialiști și susținut ferm de democraţi nu poate să mobilizeze nicidecum electoratul chiar dacă presupunem că e vorba de cel de stânga”. În opinia lui Oazu Nantoi, „cel mai probabil scenariu este că nu va vota împotriva lui Chirtoacă mai multă lume decât l-a votat în turul doi în 2015, ceea ce înseamnă că haotizarea și marasmul în sistemul politic moldovenesc se va aprofunda”, estimează analistul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
21 °C
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
20 °C
Mar
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău