PD a renunțat la ideea de revocare a deputaților

  • 25 Mai 2017 18:56
0%
00:00:00
00:00:00

Deputații nu vor putea fi revocați din funcții, potrivit proiectului PD-PSRM de modificare a sistemului electoral. Acesta a fost discutat în cadrul unor dezbateri publice organizate de Parlament.

Revocarea deputaților a fost unul din punctele principale cu care a fost intens promovat proiectul democraților privind votul uninominal. Autorii au renunțat la acesta, după votul în prima lectură și comasarea cu proiectul socialiștilor privind sistemul electoral mixt. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a argumentat că decizia de a renunța la posibilitatea revocării deputaților a fost luată, pentru a nu pune în condiții inegale pe viitorii aleși în circumscripții uninominale, față de cei aleși pe liste de partid.

„Deoarece în sistemul mixt nu vrem să creăm diferențe și discriminare un deputat față de alt deputat, deoarece vin deputați care sunt de pe liste de partid și acolo nu poate să funcționeze revocarea mandatului. Luând în considerare faptul că trebuie să existe o egalitate și o echitate între deputați, s-a renunțat la ideea de revocare”, a declarat Andrian Candu.

Deși în cadrul dezbaterilor au fost enunțate mai multe păreri pozitive asupra proiectului privind sistemul de vot mixt, inclusiv din partea unor analiști și lideri de partide extraparlamentare care susțineau anterior votul uninominal, au fost exprimate și păreri critice. Un studiu al Asociației Promo-LEX relevă că cea mai potrivită formulă ar fi păstrarea actualului sistem electoral, dar cu liste deschise, a menționat directorul de programe al organizației, Pavel Postică.

„Păstrarea sistemului actual, cu deschiderea listelor ar fi mai oportună pentru Republica Moldova. Pentru apropierea alegătorului de deputat să fie instituite circumscripții electorale plurinominale, se sugerează micșorarea pragului la 3-4 procente pentru partidele politice și excluderea pragului pentru candidații independenți”, a declarat Pavel Postică.

Potrivit proiectului PD-PSRM privind sistemul electoral mixt, 50 de deputați ar urma să fie aleși pe liste de partid și 51 – în circumscripții uninominale. Circumscripțiile vor fi conturate de Comisia Electorală Centrală, iar candidații ar urma să colecteze cel puțin 600 de semnături pentru a fi înscriși în cursă. Totodată, în cadrul circumscripțiilor uninominale ar urma să fie organizat doar un singur tur de scrutin.

Circumscripțiile pentru regiunea transnistreană vor fi organizate pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău, iar modul de organizare a celor de peste hotare va fi stabilit ulterior, a anunțat președinta Comisie juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
19
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău