Pavel Voicu, despre ilegalitățile de la Ministerul Apărării: „Plahotniuc a primit, de exemplu, în dar un pistol TT”

  • 15 August 2019 15:49
Pavel Voicu, despre ilegalitățile de la Ministerul Apărării: „Plahotniuc a primit, de exemplu, în dar un pistol TT”

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a denunțat astăzi într-o conferință de presă numeroase ilegalități care ar fi avut loc în cadrul armatei naționale în perioada fostelor guvernări.

Ministrul s-a referit la repartizarea armelor din dotarea Armatei Naționale către mai mulți demnitari și politicieni. 

Nu este admis ca în campanii electorale, un lider de partid și mă refer aici la Vlad Plahotniuc, să vină prin cazărmi ca la el acasă, să fie întâmpinat cu onoruri militare. De ce lui i se permite, iar altui lider de partid-nu? Un alt caz care depășește toate limitele este că de la independență până astăzi de la Ministerul Apărării au fost dăruite 77 de arme, printr-un om al ministrului. Până în 2015, au fost dăruite 20 de arme și sunt persoane cărora nu ai cele reproșa, oameni care și-au adus aportul Armatei Naționale. Din 2016 până în 2019 au fost dăruite 57 de arme. Cine a fost cap de listă aici, osă trezească semne de întrebare. Domnul Plahotniuc a primit de exemplu în dar un pistol TT. Ce a făcut el pentru armata națională? Toți care au primit arme sunt afiliați politic”, a declarat Voicu.

El a vorbit despre faptul că a fost sustrasă avuția Ministerului Apărării, încă în timp ce ministru era Anatol Șalaru, referindu-se la faptul că mai multe unități de transport, piese, generatoare, anvelope care costă mii de euro, au fost scoase la vânzare pe 999.md, la prețuri mult mai mici.

De asemenea, Pavel Voicu a declarat că au fost vândute trei dintre cele patru lansatoare de rachete de care dispunea Rep. Moldova. Această tehnică militară a fost comercializată la prețuri derizorii și au fost vândute tone de muniții în Armenia, a declarat actualul ministru al Apărării.

„ În perioada anilor 2015-2018, au fost scoase spre vânzare lansatoare de rachete. R. Moldova este o țară mică și nu dispune de avioane de luptă și atunci când noi ar trebui să avem lansatoare de anchete, având patru lansatoare de anchete, trei sunt vândute. O rachetă ar costa 3 milioane de dolari, domnul Șalaru le-a vândut cu 660 de milioane de dolari, prin firme offshore. Au fost pornite dosare penale pe aceste cazuri. Peste 40 de tone de muniții de la aeroportul Mărculești au fost vândute, muniția era transmisă în dotarea la aeroport. Aceste muniții au ajuns în Armenia”.

Ministrul Apărării a denunțat și situația gravă în unele cazărmi din R. Moldova.

Tehnica militară și tunurile erau într-o stare de delăsare totală, supusă coroziunii. În cazărmile militarilor erau o murdărie totală. Pe pereți la militari femei goale, hainele se usucă la geam. Tinerii care se înrolează în armată, dar și cei în termen de un an nu cunosc lucruri elementare, nu cunosc culorile drapelului, gradele militare”.

Pavel Voicu consideră că R. Moldova ar trebui să înceapă dialogul cu Federația Rusă. El a spus că nu este clară care este acum situația de la depozitului de muniții de la Cobasna, din stânga Nistrului. Ministrul a  adăugat că pe teritoriul Rep. Moldov a nu trebuie să fie armată străină.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,1 m/s
Tue
20
Wed
17
Thu
21
Fri
21
Sat
24

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău