Pavel Postică, despre finalul campaniei electorale | Ce încălcări au fost făcute și de către ce partide

  • 18 Octombrie 2019 13:00
Pavel Postică, despre finalul campaniei electorale | Ce încălcări au fost făcute și de către ce partide

Utilizarea resurselor administrative, oferirea cadourilor cu tentă electorală, migrația artificială a alegătorilor și prezența persoanelor decedate în listele electorale sunt câteva dintre încălcările constatate de către observatorii „Promo-Lex”, în cel de-al patrulea raport de monitorizare a alegerilor locale generale și a celor parlamentare noi în unele circumscripții uninominale.

Potrivit observatorilor “Promo-Lex”, finalul campaniei electorale a fost marcat de creșterea numărului de cazuri de utilizare a resurselor administrative. Este vorba despre cel puțin 87 de cazuri, dintre care 84 se referă la organizarea de întruniri electorale în cadrul instituțiilor de stat în timpul orelor de muncă. În cele mai multe sunt vizați concurenții PSRM, ai Blocului ACUM și ai formațiunii Partidul Nostru. Totodată, au fost raportate cel puțin șapte cazuri ce pot fi calificate drept cadouri cu tentă electorală.

Par banale astfel de cazuri și situații cum ar fi reparația unor segmente de șosea, de drum, organizarea de concursuri sportive în rezultatul cărora se oferă anumite cadouri pentru învingători, dar ele totuși au loc în context electoral cu implicarea concurenților electorali și, evident, direct sau indirect vizează influențarea opiniei alegătorilor.

Observatorii au mai constatat cel puțin două cazuri de migrație artificială a alegătorilor. Ele vizează localitățile Topala din raionul Cimișlia, unde într-o singură zi, au fost perfectate cel puțin  șapte înregistrări la domiciliu permanent sau temporar și Rădulenii Vechi din raionul Florești, unde un candidat la funcția de primar din localitate a solicitat înregistrarea a nouă persoane. O altă constatare vizează prezența în cel puțin 171 secții de votare a persoanelor decedate în liste electorale. Directorul de program al Promo-Lex, Pavel Postică:

S-ar părea că aceste cifre sunt destul de mici, dar noi nu trebuie să uităm că este vorba de alegeri locale generale și noi avem 900 de circumscripții electorale și noi avem foarte multe situații în care chiar și cu un singur vot s-au diferențe de până la zece voturi a fost decis cine este câștigătorul în cursa pentru fotoliu de primar.

Misiunea de observare a înregistrat cel puțin 21 de cazuri de obstrucționare a activității observatorilor Promo-Lex prin limitarea accesului la listele electorale, la contestații și la rapoartele financiare ale candidaților independenți. Observatorii au mai constatat că aproape 80 la sută din candidații independenți nu sunt transparenți la capitolul finanțării campaniei electorale. Raportul de monitorizare a fost efectuat în perioada 25 septembrie-16 octombrie.

La scrutinul din 20 octombrie Comisia Electorală Centrală a acreditat 1600 de observatori naționali și 135 de observatori internaționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău