Pavel Postica: Buletinele de vot pot fi tipărite în rusă, bulgară, găgăuză sau ucraineană

  • 22 Februarie 2023 08:00
Pavel Postica: Buletinele de vot pot fi tipărite în rusă, bulgară, găgăuză sau ucraineană

Buletinele de vot pot fi tipărite și în limbile rusă, bulgară, găgăuză sau ucraineană. O spune vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. Deși inițial CEC a propus ca buletinele de vot să fie tipărite doar în română, decizia finală a Parlamentului a fost de a oferi tuturor minorităților etnice posibilitatea să-și aleagă limba în care vor fi tipărite buletinele în localitatea lor. Reprezentanții PSRM salută această decizie, notează IPN.

Inițial s-a propus ca buletinele de vot la scrutinele electorale din Republica Moldova să fie tipărite doar în limba română, iar materialele electorale informative să fie tipărite și în alte limbi folosite pe teritoriul țării. Totuși, autoritățile au cedat presiunilor opoziției, ajungând la formula de compromis: la solicitarea alegătorilor, buletinele pot fi tipărite și în limbile minorităților etnice.

„Dacă va fi solicitat de a fi tipărite în rusă, vor fi tipărite în rusă. Comparativ cu anii anteriori când erau tipărite doar în română și rusă, acum se permite tipărirea buletinelor de vot și în limba bulgară, și în găgăuză, dacă va fi necesar, și în ucraineană. Minoritatea etnică care locuiește pe teritoriul unei localități, va decide prin intermediul biroului electoral în ce limbă vor fi tipărite buletinele. Tehnic, alegătorii pot să forțeze nota în sensul bun al cuvântului și să ceară biroului electoral în ce limbă să fie tipărite buletinele. Asta a fost soluția Parlamentului. Propunerea noastră inițială a fost să se tipărească doar în limba română, dar asta a fost soluția pentru consens politic”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Membrul Comitetului Executiv PSRM, Maxim Lebedinschi, spune că propunerea inițială a Comisiei Electorale Centrale privind tipărirea buletinelor doar în română era una discriminatorie, care descuraja participarea alegătorilor la vot.

„Taraclia este recunoscută la nivel normativ ca fiind predominant cu minoritate bulgară, avem Găgăuzia, trei raioane, aproape 130 de mii de alegători, de ce să nu le dai posibilitatea ca o parte din buletine să fie în rusă, dacă astfel le este mai accesibil? Scopul organului electoral este să ofere accesibilitate pentru alegător. Dacă era oferit un drept pentru alegător, care este scopul reprimării acestui drept? Putea să fie păstrată obligația de a tipări buletinele în două limbi, rusa fiind o limbă de circulație masivă, plus acordarea unei posibilități mai largi de tipărire și în alte limbi”, a spus socialistul Maxim Lebedinschi.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău