Pavel Midrigan, despre dificultățile de organizare a alegerilor prezidențiale
-
16 Octombrie 2020 16:57
Republica Moldova, ca multe alte state, nu era pregătită de fenomenul pandemic și, cu toate că unele măsuri au fost întârziate, într-un final ele au fost luate, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Opinia a fost exprimată de juristul Pavel Midrigan, ex-membru al Comisiei Electorale Centrale, la dezbaterile publice: „Alegerile în pandemie: necesitate, riscuri, scenarii, soluții”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Consider că, din acele posibilități pe care le-am avut și le avem destul de reduse, s-a încercat și încearcă să se facă posibilul. Și aici aș menționa ajutorul necondiționat al partenerilor noștri, România, Uniunea Europeană, toți au încercat să ne ajute fiind și ei în aceleași dificultăți ca și noi. Problema cea mare în această situație, în lupta cu acest fenomen este comportamentul cetățenilor”, a declarat Pavel Midrigan.
„Eu nu cred că este mai periculos pentru noi, alegătorii, să ne ducem la secția de votare, decât ne-am duce la magazin sau ne-am urca în troleibuz. Nu este acest moment mai periculos”, susține fostul membru al CEC.
Potrivit lui, abateri în procesul electoral au fost întotdeauna și vor mai fi. Problema e cât de grave sunt. El mai spune că în societatea moldovenească persistă și problema încrederii. „La noi tot timpul se vorbește că cineva fraudează, intră în baza de date, schimbă cifre etc. Cu aceasta trăim și în această perioadă. Eu cred că toate aceste insinuări legate de fraude sunt ca un măr otrăvit înainte de a avea probe. Pentru a constata aceste fraude, dacă vor fi, există organul procuraturii, sunt instanțele de judecată. Și dacă vor fi prezentate probe, aceste hotărâri irevocabile vor fi prezentate Curții Constituționale, și dacă acele fraude vor influența asupra rezultatelor, urmează Curtea Constituțională să se pronunțe”, a mai declarat Pavel Midrigan.
În opinia juristului, oamenii se tem și o bună parte dintre ei nu vor veni la vot din cauza pandemiei, mai ales persoanele care sunt în etate și au boli cronice, care sunt în pericol sporit. „De asemenea, este important ca alegătorii să știe foarte clar unde este secția de votare, iar ajunși acolo să fie ghidați chiar de la intrarea în secția de vot”.
Pavel Midrigan a menționat că ar fi bine ca autoritățile să ofere transport public gratuit în ziua alegerilor, să fie disponibilă asistență medicală pentru orice eventualitate, de asemenea, să se asigure o protecție specială pentru funcționarii electorali, care vor rămâne la serviciu până noaptea târziu, pentru a număra buletinele de vot, a întocmi procese verbale etc.
Dezbaterile publice „Alegerile în pandemie: necesitate, riscuri, scenarii, soluții”, sunt ediția a 157-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.