Pavel Horea: „Participarea delegației R. Moldova la Conferința de Securitate de la München este importantă, mai ales în contextul potențialelor negocieri pentru pacea în regiune”

  • 14 Februarie 13:55
Pavel Horea: „Participarea delegației R. Moldova la Conferința de Securitate de la München este importantă, mai ales în contextul potențialelor negocieri pentru pacea în regiune”

Președinta Maia Sandu va participa astăzi și mâine la cea de-a 61-a ediție a Conferinței de Securitate de la München, cel mai important forum internațional dedicat securității globale. Participarea delegației R. Moldova este importantă pentru apărarea intereselor naționale, subliniază experții.

În cadrul conferinței de la München, președinta Maia Sandu va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre securitatea regională și situația R. Moldova. Analistul politic Ion Tăbârță a spus că este posibil a poziția Republicii Moldova să nu fie la fel de influentă ca în trecut, din cauza schimbării majore a abordării administrației lui Donald Trump față de problemele de securitate din Europa și sud-estul Europei.

„În anii anteriori, știam pozițiile statelor europene, ale SUA, Ucrainei și, în general, ale tuturor țărilor care condamnau invazia rusă în Ucraina. De asemenea, nu trebuie uitată relația personală și tratamentul foarte bun pe care Maia Sandu îl avea din partea lui Joe Biden. În acest an, însă, îmi vine greu să estimez dacă Donald Trump va avea o discuție directă cu președinta noastră, Maia Sandu. Vom vedea”, a declarat Ion Tăbârță.

Expertul în securitate Pavel Horea de la WatchDog subliniază importanța prezenței Republicii Moldova pe agenda internațională și apărarea intereselor naționale, mai ales în contextul unor posibile negocieri pentru pacea în regiune, dar și a riscurilor de securitate, precum cele cu drone care au căzut recent în sudul R. Moldova.

Era necesar ca președinta să participe la această conferință, în calitate de șefă a statului, pentru a transmite un semnal partenerilor occidentali și actorilor internaționali, mai ales în contextul potențialelor negocieri care se vehiculează că ar urma să înceapă odată cu această conferință de securitate. A fost important să transmită un mesaj acestor actori și șefi de state, că Republica Moldova există, că Republica Moldova are interesele sale și că trebuie să i se țină cont de situația și statutul său. Totodată, trebuie subliniat că Republica Moldova este afectată de acest război, poate nu în aceeași măsură ca Ucraina, dar cu toate acestea este afectată, mai ales prin prisma ultimelor evenimente, dronele care au căzut și explodat pe teritoriul țării. Alte drone, care acum o lună au căzut pe teritoriul Republicii Moldova și nu au fost periculoase, au creat tensiune și au dus la o nouă etapă de escaladare, în care drone de atac au lovit practic teritoriul Republicii Moldova, din fericire, fără victime”, a menționat Pavel Horea. 

Președinta Maia Sandu este însoțită la München de ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, ministra de interne, Daniela Misail-Nichitin și ministrul apărării, Anatolie Nosatîi. Delegația Republicii Moldova discută cu oficiali internaționali pentru a consolida relațiile bilaterale, securitatea în regiune și pentru a promova parcursul european al țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:3,09 m/s
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău