Pavel Filip se angajează să reîntoarcă încrederea cetățenilor în parcursul european și în UE

  • 15 Februarie 2017 16:34
Pavel Filip se angajează să reîntoarcă încrederea cetățenilor în parcursul european și în UE

Prim-ministrul Pavel Filip a avut miercuri, 15 februarie, o întrevedere cu Ambasadorii țărilor-partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova: statele-membre ale UE, SUA, Turcia, Elveția, la care au participat și membrii Cabinetului de miniștri.

Premierul a menționat că această platforma comună  de discuții este importantă pentru a efectua un schimb de opinii asupra ultimelor evoluții din țară și a trasa prioritățile pentru viitor.

În context, Pavel Filip a vorbit despre principalele realizări ale anului 2016, între care, încheierea unui nou Acord cu FMI, alături de deblocarea ajutorului din partea UE și a alor parteneri bilaterali, precum România, adoptarea pachetului de legi reformatoare, care a permis consolidarea transparenței sectorului financiar-bancar, al justiției, reducerea barierelor pentru mediul de afaceri, precum și realizarea Planului Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru 2014-2016  la nivel de peste 87%.

 “Anul 2016 a fost un an de gestionare a crizei și de stabilizare a situației. 2017 va fi anul creșterii și al investițiilor”, a spus Pavel Filip.

Printre prioritățile agendei de reforme stabilită de Guvern, Premierul a evidențiat reforma administrației publice, în domeniul sănătății, în sistemul de achiziții publice, a ocupării forței de muncă, a sistemului de salarizare în sectorul bugetar.

“Multe din reforme sunt nepopuliste, dureroase și ambițioase, dar absolut necesare pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova. Ne vom tine de ele, încercând să comunicăm cât mai eficient, atât reformele în sine, cât și sprijinul UE. Pentru mine e foarte important să facem din nou UE populară în Republica Moldova”, a subliniat Prim-ministrul.

Pavel Filip a solicitat partenerilor de dezvoltare ca la stabilirea noului cadru de parteneriat strategic să se țină cont de agenda de reforme a Guvernului, menționând că este important ca Moldova sa fie ajutată anume acolo unde are nevoie prioritar de susținere.

În același timp, șeful Executivului a reiterat că drumul european rămâne proiectul nostru de țară, de interes național, iar guvernarea va face tot ce îi stă în puteri pentru a întoarce încrederea cetățenilor în parcursul european și în UE.

La rândul lor, diplomații au mulțumit pentru invitația de a avea acest schimb de opinii asupra agendei de reforme a Guvernului și au încurajat autoritățile să continue eforturile pentru a întoarce încrederea cetățenilor în parcursul european al Republicii Moldova, pentru ca acesta să devină palpabil pentru toți cetățenii țării. Ambasadorii și-au exprimat disponibilitatea de a susține Guvernul în implementarea cu succes a reformelor, care au drept scop îmbunătățirea nivelului de trai al populației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău