Pavel Filip: Domeniul agriculturii este unul strategic

  • 19 Noiembrie 2016 18:07
Pavel Filip: Domeniul agriculturii este unul strategic

Domeniul agriculturii este unul strategic pentru Republica Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și al impactului social pentru că în acest domeniu sunt implicați un număr mare de cetățeni.

Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip la evenimentul festiv organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare dedicat Zilei Agricultorului, transmite IPN.

Potrivit primului ministru, anul curent Guvernul a reușit să majoreze Fondul de subvenții în agricultură, să implementeze mai multe proiecte de finanțare a agriculturii, dar și să asigure agricultorii cu posibilitatea de a importa direct motorină pentru lucrări în câmp.

Premierul a menționat că obținerea noului program cu Fondul Monetar Internațional îi 110 milioane de dolari de care va beneficia Moldova până la sfârșitul anului bugetar, o parte vor merge pentru dezvoltarea economiei, inclusiv în domeniul agriculturii. Pavel Filip a mai spus că acest acord nu impune reducerea subvenționărilor în agricultură și majorarea vârstei de pensionare, așa cum se speculează în societate.

Președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Radu Mudreac, a spus că importanța sectorului agrar pentru economia națională este conștientizată de toți cetățenii, iar eficientizarea acestuia reprezintă un instrument important în vederea creșterii economice și reducerii sărăciei în mediul rural. „Nivelul de dezvoltare a economiei naționale și drept urmare bunăstarea acestui popor este în dependență directă de starea de lucruri în agricultură, considerată pe bună dreptate coloana vertebrală a economiei naționale”, a spus Radu Mudreac.

Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a felicitat lucrătorii din domeniul agrar și a menționat că anul 2016 a fost deloc ușor pentru aceștia pentru că s-au confruntat cu înghețuri, grindină și secetă. „Toate astea oricum ne-am permis să ieșim la sfârșit de an cu rezultate bune.

În acest an, Guvernul au depus eforturi foarte mari și noi am încercat să ajutăm agricultorii prin subvenții și să achităm datoriile pe care le-am acumulat ani de zile”, a spus Eduard Grama. Ministrul a îndemnat tinerii să  rămână în țară și să lucreze în agricultură pentru a o dezvolta și pentru a contribui la prosperarea economiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău