Pavel Durov spune că Telegram va dezvălui adresele IP la solicitarea autorităților
-
24 Septembrie 12:50
Telegram va dezvălui autorităților telefoanele și adresele IP ale utilizatorilor la cererea acestora, a declarat ieri, 23 septembrie, fondatorul și directorul executiv al aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, transmite Europa Liberă România.
„Pentru a descuraja și mai mult infractorii să abuzeze de Telegram Search, ne-am actualizat Termenii și condițiile și Politica de confidențialitate, asigurându-ne că sunt consecvenți în întreaga lume. Am clarificat că adresele IP și numerele de telefon ale celor care încalcă regulile noastre pot fi dezvăluite autorităților ca răspuns la cereri legale valide”, a scris pe Telegram miliardarul franco-rus acuzat că nu a acționat împotriva difuzării de conținut infracțional pe rețeaua de socializare cu aproximativ 1 miliard de utilizatori, potrivit sursei citate.
„În ultimele săptămâni, o echipă dedicată de moderatori, care utilizează AI, a făcut Telegram Search mult mai sigură. Tot conținutul problematic pe care l-am identificat în Căutare nu mai este accesibil”, a scris Durov.
Originar din Rusia, Durov a fost reținut la Paris luna trecută și ulterior eliberat pe o cauțiune de 5,5 milioane de dolari pentru presupusa „complicitate în administrarea unei platforme online pentru a permite o tranzacție ilicită, într-o rețea de crimă organizată”.
Arestat după ce a aterizat cu avionul său privat pe aeroportul Le Bourget, Durov a fost plasat în custodia poliției pentru aproape patru zile, iar pe 28 august a fost eliberat, dar pus sub acuzare și plasat sub control judiciar.
Inculparea sa pentru douăsprezece infracțiuni are legătură cu o anchetă mai vastă a justiției franceze privind crima organizată pe rețelele de socializare.
Printre aceste infracțiuni, Pavel Durov a fost inculpat și pentru „complicitate la difuzarea într-o rețea de crimă organizată de imagini cu minori de natură pornografică” și de „complicitate la traficul de droguri”.
Justiția franceză îi reproșează că nu a acționat împotriva utilizării platformei sale de bandele de criminalitate organizată, că nu a moderat mesajele utilizatorilor și că nu a colaborat cu anchetatorii.
Telegram, la rândul său, respinge aceste acuzații. Aplicația susține că a acționat „conform cu legislația UE”, în special DSA, o lege europeană care impune reguli pe platformele mari, inclusiv implementarea instrumentelor de moderare.