Pauza de Cafea | Platformă pentru susținerea Educației de Calitate, care vine să întrunească eforturile actorilor în domeniu
-
27 Septembrie 2018 16:03
O Platformă pentru susținerea Educației de Calitate a fost lansată recent la Chișinău. Aceasta întrunește experți care au analizat rezultatele testului PISA 2015 în R. Moldova, dar și alte asociații interesate de schimbările în domeniu.
Deși circa 80 de procente din părinții din Republica Moldova sunt satisfacuți de nivelul studiilor, rezultatele unor cercetări recente demonstrează că aproape jumătate din elevi nu reușesc să înțeleagă textele citite, adică să folosească eficient informațiile obținute pentru a se integra în societate. Ținând cont de aceste realități, în scopul consolidării eforturile tuturor celor interesați de sporirea calității în domeniul învățământului, a fost creată și lansată recent platforma „COMpEC -Comunitatea pentru o Educație de Calitate”.
Despre aceasta vin să relateze invitații emisiunii Victoriei Coroban, „Pauza de cafea”, - Natalia Vladicescu, sociolog la CBS-Axa, Petru Negura, sociolog, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și Petru Culeac, directorul Departamentului Buna Guvernare al Fundatia Soros-Moldova. Natalia Vladicescu a menționat, în cadrul emisiunii, că aproximativ 46% din elevii de 15 ani din R. Moldova, conform rezultatelor testării internaționale PISA, sunt analfabeți funcționali, adică deși știu să citească, nu reușesc să înțeleagă textele. Fiind membră a grupului ce s-a ocupat de analiza datelor pentru Republica Moldova a testelor PISA, Natalia Vlădicescu, împreună cu alți colegi, experți din diferite domenii, au inițiat crearea Platformei pentru susținerea Educației de Calitate.
Petru Culeac afirmă că Fundația Soros Moldova este de mult timp implicată în procesul de susținere a reformelor în educație, prin diverse proiecte. „Văzînd interesul experților de a rămâne împreună și de a contribui în continuare la eficientizarea reformelor în domeniu, am considerat necesar de a sprijini această inițiativă. Învățământul nu este un produs care aparține exclusiv unui minister, ci este un produs la care trebuie să contribuie mai mulți actori - comunitatea învățătorilor, comunitatea experților din domeniul educației, părinții care din păcate astăzi nu prea sunt implicați, sau sunt implicați pe o filieră foarte îngustă si într-un final, dar nu în cele din urmă, elevii. Fundația sprijină coagularea eforturilor acestor categorii în scopul îmbunătățirii educației”.
Menționând decalajul dintre imaginea relativ bună a școlii în societate și cea a realității pe care o relevă studiile sociologice, sociologul Petru Negură a menționat că importanța creării acestei Platforme constă în a depista în comun problemele mai importante ale educației și a le aduce ulterior în atenția opiniei publice prin dezbateri publice, interviuri, emisiuni, etc.
Experții invitați la emisiune au remarcat că cercetările realizate în domeniu dovedesc că o educație mai bună reduce semnificativ riscul de sărăcie.
Printre problemele cele mai arzătoare ce-și așteaptă soluții este cea a resurselor umane, anul acesta fiind inregistrată o lipsă acută de cadre didactice. “Criza ar fi putut fi preîntâmpinată prin diverse acțiuni, ținând cont de prognozele în acest domeniu”, a remarcat Natalia Vlădicescu.
Comunitatea experților pentru o Educație de Calitate își propune să se implice în analiza politicilor publice în domeniul învățământului, de a propune schimbări acolo unde văd soluții de îmbunătățire și de a le promova pe lângă autoritățile relevante.