Pauza de cafea | Ce e în neregulă cu sistemul de sănătate din Republica Moldova?

  • 23 Februarie 2018 13:19
0%
00:00:00
00:00:00

Cazul relativ recent al Ecaterinei care a scris pe o rețea de socializare despre condițiile în care a născut întrun spital din Chișinău a scos la iveală mai multe nereguli ale sistemului. Petiția depusă ulterior de un grup de femei și cazurile relatate de acestea arată că același fel de încălcări se repetă de mai mullt timp în mai multe instituții medicale din țară.

Nu vorbim de un caz singular sau de o eroare izolată.

Deși, teoretic, buna funcționare a unui sistem este apanajul profesioniștilor, practic, un sistem nu are motivația de a se schimba dacă beneficiarii acestuia sunt mulțumiți sau nu își arată nemulțumirea.

Ce e în neregulă cu sistemul de sănătate din Republica Moldova? De unde pornește fisura? Ce presupune o bună funcționare a sistemului de sănătate și o cultură medicală civilizată? Și ce poate face fiecare dintre noi, pacient, medic, manager, reprezentant al autorităților ca sistemul de sănătate să fie o sursă de încredere și sprijin și nu una de teamă?

Discutăm azi la Pauza de cafea cu Dumitru Petru Sliusarenco, avocat la Asociația Promo-Lex, Alina Andronache, inițiatoarea petiției depuse de un grup de femei la Guvern privind condițiile la naștere și Rodica Gramma, master în legislație și management în sănătate, master în bioetică, doctor în filozofie, membră a comisiei de anchetă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău