Păun Rohovei: Ucraina nu vede posibilă continuarea unui dialog privind conflictul transnistrean, la masa de tratative cu Federația Rusă
-
11 Aprilie 18:00
Păun Rohovei, ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, a declarat astăzi la Forumul de reintegrare a Republicii Moldova, organizat la Chișinău, că „Ucraina nu vede un viitor în negocierile cu statul agresor, Federația Rusă”. Oficialul a opinat că trupele rusești din regiunea transnistreană rămân un factor de risc pentru Ucraina și „este nevoie de desfășurarea unei misiuni internaționale de menținere a păcii pe Nistru”, citează MOLDPRES.
Potrivit oficialului Ministerului de Externe de la Kiev, Ucraina privește și are o poziție fermă pentru faptul că reglementarea conflictului transnistrean trebuie să aibă ca rezultat reintegrarea acestei regiuni în Republica Moldova și obținerea de către Chișinău a controlului juridic și de drept asupra acestui teritoriu. „Unica variantă e reglementarea acestui conflict cu respectarea strictă a suveranității și integrității Republicii Moldova în granițele care sunt recunoscute la nivel internațional”, susține sursa citată.
„E poziția noastră fermă, e o poziție de sprijin a politicilor și pașilor pe care îi face Chișinăul în procesul de reintegrare și vom fi mereu alături de factorii de decizie din Republica Moldova. În același timp, aș dori să menționez, vorbindu-se și pe această platformă de formatul de discuții, existent de iure, 5+2, că în 30 de ani nu am reușit să obținem un rezultat în general. Știm foarte bine care și cine e pricina. Este vorba de poziția deosebită a statului agresor. Pornind de la faptul că, în 2022, Rusia a încălcat grav dreptul internațional, atacând pe neașteptate Ucraina, provocând moarte și jale în statul pe care îl reprezint, spun deschis: Ucraina nu vede posibilă continuarea unui dialog la masa de tratative cu Federația Rusă”, a subliniat Păun Rohovei.
În același timp, ambasadorul a estimat „rămânem un jucător activ și asigur tot sprijinul Ucrainei în acest proces. Cred că pe viitor vor fi concepute formate de reintegrare, dar și integrare europeană a Republicii Moldova, care să fie realizate pe cale pașnică, ținând cont de valori civilizate. Cu siguranță, și pe malul stâng al Nistrului există oameni care înțeleg acest lucru. În ani, exercitându-mi funcția, am observat că sunt oameni care își doresc un viitor prosper”, a punctat reprezentantul Kievului.
„Oamenii de acolo trebuie să înțeleagă că au două variante: 1. dezvoltare, prosperitate, în context european și 2. ceea ce le poate oferi statul agresor, izolare, destabilizare, sărăcie și, Doamne ferește, o implicare militară”, a rezumat Păun Rohovei, ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean.
Primul Forum de reintegrare a Republicii Moldova a fost organizat astăzi la Chișinău, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX. Evenimentul și-a propus să contribuie la dezvoltarea unei viziuni naționale privind procesul de reintegrare al țării, prin intermediul unei platforme de dialog și discuții cu reprezentanții autorităților publice, societății civile, centrelor de cercetare, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice.