Patru persoane, reținute în dosarul afacerilor ilegale cu terenurile de la Ghidighici

  • 22 Martie 2021 12:30
Patru persoane, reținute în dosarul afacerilor ilegale cu terenurile de la Ghidighici

Actualizare 12:17: Patru persoane au fost reținute în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri la Ghidighici. Este vorba despre arhitectul-șef al Primăriei Ghidighici și trei beneficiari ai schemei de corupție cu terenuri. Aceștia sunt bănuiți de fapte de corupție, cercetate în 38 de cauze penale.

Potrivit CNA, în urma perchezițiilor de azi, au fost ridicați peste 300 de mii de lei de la unii bănuiți. Oamenii legii urmează să examineze proveniența acestor bani și dacă sunt rezultatul acțiunilor ilegale ce li se impută bănuiților. Totodată, au fost ridicate contracte de vânzare-cumpărare a loturilor, decizii și acorduri de prelungire a unor contracte de arendă, precum și alte acte relevante cauzei.

Mai bine de 20 de percheziții s-au desfășurat în această dimineață, 22 martie, în birourile și la domiciliile a opt bănuiți într-o schemă de corupție cu terenuri din comuna Ghidighici. Potrivit Centrului Național Anticorupție, schema era pusă în aplicare de mai multe persoane publice din cadrul Primăriei Ghidighici, precum și din cadrul altor autorități, transmite IPN.

Schema de corupție este cercetată în cadrul a 38 de cauze penale, conexate într-o procedură. Principalii figuranți sunt suspectați de acte de corupere, manifestate prin legalizarea, contra cost, a unor construcții din raza comunei Ghidighici. Potrivit probelor acumulate, arhitectul-șef ar fi fost persoana care ar fi gestionat această rețea, formată din funcționari din cadrul altor autorități. În schimbul unor remunerări ilicite, acesta ar fi asigurat perfectarea actelor permisive pentru construcția sau recepția finală a unor lucrări, pentru eliberarea și urgentarea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construcție, a avizelor necesare, precum și pentru repartizarea unor terenuri sau schimbarea statutului acestora.

Din materialele cauzei rezultă, că arhitectul-șef ar fi pretins bani pentru serviciile sale, susținând că ar avea influență asupra membrilor Comisiei pentru urbanism și dezvoltare rurală și asupra consilierilor locali. În același timp, în procesul de pregătire a pachetelor de documente, ar fi fost implicați diriginți de șantiere, proiectanți, responsabili tehnici, angajați ai oficiului cadastral teritorial Chișinău, dar și agenți economici.

Potrivit CNA, patru persoane au fost escortate pentru audieri, urmând să fie reținute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o anumită perioadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău