Patru lideri secesioniști catalani au fost transferați într-o închisoare din Catalonia

  • 04 Iulie 2018 17:55
Patru lideri secesioniști catalani au fost transferați într-o închisoare din Catalonia

Patru dintre cei nouă lideri secesioniști catalani plasați în detenție pentru rolul avut în tentativa de secesiune a Cataloniei au fost transferați miercuri într-o închisoare din regiune, după o decizie în acest sens a guvernului spaniol destinată aplanării tensiunilor, informează AFP.

'Au ajuns' și sunt pe cale să efectueze formalitățile pentru a intra în penitenciarul din Lledoners, la 70 de km la nord de Barcelona, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Justiție din executivul regional catalan.

Acești foști patru lideri sunt ex-vicepreședintele catalan Oriol Junqueras, liderii unor asociații secesioniste Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, și Raul Romeva, însărcinat cu afaceri internaționale în fostul guvern.

Luni, într-un gest de aplanare întreprins cu câteva zile înainte de o reuniune la vârf între noul șef al guvernului spaniol Pedro Sanchez și președintele secesionist catalan Quim Torra, Madridul a anunțat transferul a șase dintre cei nouă lideri secesioniști catalani închiși.

Carme Forcadell, ex-președintele parlamentului regional, și Dolors Bassa, ministrul muncii în fostul guvern regional, urmau să fie transferați mai târziu în timpul zilei, către o închisoare din apropiere de Figueras, la 140 de km nord-est de Barcelona.

Cei trei lideri secesioniști încarcerați urmează să fie transferați în Catalonia săptămâna viitoare, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Justiției al executivului regional catalan.

Urmăriți pentru rebeliune la fel ca fostul președinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit din Spania, pentru rolul jucat în proclamarea independenței în 27 octombrie anul trecut, cei nouă secesioniști în detenție erau de mai multe luni în închisori lângă Madrid. Liderul celor acuzați de rebeliune este pasibil de 25 de ani de închisoare.

Transferarea acestor prizonieri a fost criticată de opoziția de dreapta, care acuză guvernul Sanchez că a cedat în fața secesioniștilor, care l-au adus la putere la 1 iunie în urma unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului conservatorului Mariano Rajoy.

Însă, ea nu-i mulțumește nici pe secesioniști, care îi califică pe acești deținuți drept 'prizonieri politici'. Manifestații pentru eliberarea lor sunt de altfel prevăzute pentru miercuri seara, în fața celor două închisori. 'Astăzi, îi avem mai aproape de noi, însă ei nu sunt acolo unde ar trebui să fie, în stradă', a denunțat Quim Torra.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău