Patru condamnări în dosarul grădinițelor, nicio persoană după gratii

  • 12 Iulie 2017 16:03
Patru condamnări în dosarul grădinițelor, nicio persoană după gratii

La 10 iulie, după doar trei ședințe de judecată, una dintre care – amânată, patru inculpați învinuiți de corupție în dosarul licitațiilor trucate în Educație, care au recunoscut toate acuzațiile aduse de procurori și au cerut examinarea cauzei în procedură simplificată, și-au aflat sentințele, niciunul dintre aceștia însă nu a ajuns după gratii.

 Este vorba despre doi reprezentanți ai firmei „Sanex Comerț” SRL și doi funcționari de la Spitalul Raional Hâncești care au primit amenzi penale pentru trafic de influență, dar și acte de corupere activă și pasivă, nu și pentru livrarea de produse alterate sau de o calitate îndoielnică, scrie Ziarul de Gardă.

Hotărârea pe numele celor patru a fost pronunțată de către magistrata Galina Moscalciuc de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Natalia și Serghei Bahcivanji, administratori „Sanex Comerț” SRL,  firmă care numai în 2016 a livrat grădinițelor din sectoarele Centru, Botanica și Ciocana, produse alimentare în valoare de circa 8 mln de lei, s-au ales cu închisoare cu suspendare pentru două episoade de corupere activă a funcționarilor de la Ministerul Apărării și Spitalul Raional Hâncești.

Soții Bahcivanji, care sunt fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consilieră a fostei ministre a Educației, Corina Fusu, au fost condamnați la câte doi ani și sașe luni de închisoare, dar pedeapsa a fost suspendată pentru un an, timp în care au obligația să nu-și schimbe domiciliul fără acordul organului competent. De asemenea, aceștia au primit și câte o amendă de 66 000 de lei.

„Sanex Comerț” SRL, cu sediul în satul Alexandrovca, raionul Ialoveni, este administrată de Stepanida Grosu. În 2016, SRL-ul a semnat circa 250 de contracte cu instituții de învățământ sau spitale de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cu Ministerul Apărării și IMSP SR Hâncești. În ultimii ani, potrivit datelor Registrului de Stat al Achizițiilor Publice, „Sanex Comerț” a livrat produse alimentare Spitalului din Hâncești în valoare de peste 1,7 mil. de lei, iar Ministerului Apărării – de 1,1 mil. de lei.

„Sanex Comerț” SRL este singura firmă figurantă în scandal care a ajuns în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. La 2 ianuarie, după solicitări ale Direcțiilor Educație din sect. Botanica și Ciocana, ale Primăriei Soroca, LT „Petre Ștefănucă” și ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pe motiv că nu și-a îndeplinit obligațiunile contractuale, SRL-ul a primit interdicția de a participa la licitații publice până în 2020.

Andrian Lemnaru, jurist la Spitalul Raional Hâncești, care a recunoscut acuzațiile procurorilor de trafic de influență, a primit o  amendă de 60 de mii de lei și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de doi ani. Victor Goroholschi, șef al serviciului achiziții publice al aceleiași instituții medicale, acuzat de corupție pasivă, a fost sancționat cu o amendă de 24 000 de lei și a primit interdicția de ocupa funcții publice, de asemenea, în decursul a doi ani. Totodată, instanța l-a anunțat că timp de 72 de ore de la intrarea în vigoare a sentinței, are dreptul să achite jumătate din suma amenzii, iar în acest caz se va considera că sancțiunea amenzii este executată integral.

Cei doi funcționari, Lemnaru și Goroholschi, urmează să achite în beneficiul statului câte trei mii de lei.

Codul de Procedură penală  prevede că inculpații care au recunoscut săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penale, „beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunității și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă”. 

Sentința este cu drept de atac în ordine de apel în Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Disjunsă de la acest dosar a fost cauza penală în privința lui Eugeniu Vereaghin, șef al secției alimentare a Ministerului Apărării, care nu a recunoscut vina.

 

Scandalul grădinițelor a demarat la 24 noiembrie 2016, când 16 funcționari ai direcțiilor municipale Educație ale Primăriei Chișinău și reprezentanți ai unor agenți economici care, în ultimii ani, au câștigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituții de stat, livrând produse alimentare în școli, grădinițe sau spitale, au fost reținute și escortate la sediul Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitații privind achiziționarea produselor alimentare pentru școli și grădinițe. La scurt timp, CNA a publicat înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptați reprezentanții unor agenți economici care vorbesc cu nonșalanță despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădinițe, dar și un studiu care viza companiile implicate în scandal, acestea fiind blamate public.

La sfârșit de mai, în altă cauză penală, pe banca acuzaților au ajuns doi administratori de firme și două funcționare de la DETS Buiucani: Natalia Braga-Bajora, șefa grupului alimentar al Direcției Educație, Tineret și Sport, Buiucani, Carina Pendus, jurist în aceeași Direcție, Ghenadie Nicorici, administrator al „Crinic Grup” SRL și „Cordacom” SRL, și Lilian Sofrone, administrator al „Lovis Angro” SRL.

Alți 15 agenți economici și funcționari sunt vizați în cea de-a treia cauză penală deschisă în acest dosar, aflată încă la etapa urmăririi penale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău