Patru astronauți au revenit pe Pământ după o misiune de șase luni la bordul ISS

  • 12 Martie 17:07
Patru astronauți au revenit pe Pământ după o misiune de șase luni la bordul ISS

Un echipaj format din patru astronauți a amerizat marți dimineață în largul statului american Florida, în Golful Mexic, revenind pe Pământ după o misiune de peste șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Echipajul, aflat la bordul unei capsule Crew Dragon a companiei SpaceX, a amerizat în largul orașului Pensacola la ora locală 05:47 (09:47 GMT), după ce o cameră termică a agenției spațiale americane NASA a arătat că toate cele patru parașute de frânare ale capsulei s-au deschis, scrie TVR.

Condusă de astronauta americană Jasmin Moghbeli, care a efectuat prima sa călătorie în spațiu, misiunea Crew-7 a NASA a ajuns pe ISS la sfârșitul lunii august, în aceeași capsulă cu care a revenit pe Pământ.

Misiunea i-a inclus, de asemenea, pe danezul Andreas Mogensen, pe japonezul Satoshi Furukawa și pe cosmonautul rus Konstantin Borissov.

După o călătorie de 18 ore și jumătate de la ISS, capsula a fost recuperată din mare în mai puțin de o jumătate de oră.

În pofida tensiunilor diplomatice dintre Washington și Moscova de la începerea războiului în Ucraina, colaborarea între agențiile spațiale americană și rusă continuă pe ISS – unul din puținele domenii de cooperare care s-a menținut între cele două state.

În cadrul discursului prilejuit de plecare pe care l-a ținut duminică la bordul ISS, astronauta Jasmin Moghbeli a lăudat cooperarea internațională care a permis înființarea ISS după încheierea Războiului Rece, în anii 1990. „Este dovada a ceea ce putem realiza când lucrăm împreună”, a spus ea.

În timpul celor șase luni petrecute în spațiu, echipajul a desfășurat diverse activități științifice studiind, spre exemplu, modul în care microgravitația, care accelerează îmbătrânirea, afectează regenerarea ficatului.

Aceasta este cea de-a șaptea misiune în cadrul rotației regulate a echipajului pe ISS realizată pentru NASA de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk. Cel de-al optulea echipaj, care a preluat misiunea de la SpaceX, a ajuns pe ISS la 5 martie.

NASA plătește SpaceX pentru acest serviciu, care i-a permis să-și reducă dependența față de Rusia și să trimită echipaje către Stația Spațială Internațională după sistarea programului navetei americane spațiale în 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău